10/05/2012

Intervenció, nacionalització i expropiació

2 min

Ho diu el diccionari. Intervenir : 1. Prendre part en un afer o una situació. 2. Apoderar-se (l'autoritat) d'una mercaderia il·legal.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Nacionalitzar : 1. Admetre una persona com a ciutadana d'una nació o d'un estat. 2. Posar sota el control de l'estat. Ex.: "El govern ha nacionalitzat la indústria del petroli". Expropiar : Prendre legalment una propietat al seu amo per motius d'interès públic i pagant-li abans una indemnització. Ex.: "Li van expropiar part de les terres".

Per tant, seríem davant d'una presa de part d'una persona com a ciutadana d'una nació per interès públic. I, esclar, la primera pregunta que et ve al cap és: i això és bo o és dolent? Doncs miri, escoltem la veu de "los supertacañones ": "No hi ha justificació ni raó econòmica per a aquesta nacionalització. Algú podria pensar que demà pot succeir-li el mateix a qualsevol altra inversió i això significa un mal precedent per a una economia que cada cop s'està globalitzant més" (Mariano Rajoy. 17-4-2012). "És una decisió arbitrària que trenca el clima de cordialitat i amistat i és una pèssima decisió per a la seguretat jurídica" (José Manuel García-Margallo, ministre d'Afers Estrangers. 16-4-2012). "És una mesura hostil contra Espanya i contra el govern espanyol" (José Manuel Soria, ministre d'Indústria. 16-4-12). Ara vostè em dirà: "Escolti, que aquestes declaracions no vénen a tomb perquè es refereixen a l'expropiació-nacionalització-intervenció d'YPF per part del govern argentí. No tenen cap relació amb Bankia. Què té a veure un tema amb l'altre?" Escolti, però no havíem quedat que estem en contra de les expropiacions-nacionalitzacions-intervencions? Sí, oi? Per tant, la doctrina és aplicable quan reps tu i també quan Espanya fa el que ha fet, que ha estat expropiar-se, nacionalitzar-se i intervenir-se a ella mateixa. O és que en el cas que ens ocupa apliquem la doctrina "no passa res" de Red Eléctrica a Bolívia?

stats