05/07/2012

L'excúpula de Bankia, origen del rescat, haurà de respondre

2 min

La investigació judicial al voltant de la constitució de Bankia i de la seva posterior sortida a borsa, que va transcendir fa un mes, ha agafat volada en conèixer-se, ahir, l'allau d'imputacions decidida per l'Audiència Nacional, entre les quals les d'un exvicepresident del govern espanyol (Rodrigo Rato), un exministre (Ángel Acebes), un expresident de la Generalitat Valenciana (José Luis Olivas) i un exsecretari d'Estat (José Manuel Serra Peris).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

No sabem en què quedarà la investigació, que se centra a decidir si els imputats van cometre els delictes d'estafa, apropiació indeguda, falsificació dels comptes anuals i administració fraudulenta. Però avui podem almenys afirmar que els gestors de l'entitat financera que ha provocat el sotrac més fort de la història financera d'Espanya, que en total requerirà 23.460 milions d'euros i que ha precipitat un inquietant rescat bancari d'Espanya per part de la Unió Europea, hauran de respondre de la seva dubtosa gestió davant la justícia.

El simple gest de donar explicacions és positiu en un context de confusió i falta de transparència. Si la crisi desmoralitza tant és perquè el ciutadà contempla com s'ensorren institucions que fins ara eren referents i s'evaporen els estalvis sense que se'n trobi cap culpable, mentre surten a la llum indemnitzacions i sous d'escàndol.

Certament, en aquesta cultura de la cobdícia hi pot haver certa responsabilitat col·lectiva. És innegable que molta gent ha invertit massa alegrement en pisos, accions, bons o participacions preferents. Però també és veritat que és molt difícil que tothom arribi a llegir-se la lletra petita sobre els riscos d'una inversió davant les tranquil·litzadores explicacions de l'oficina de tota la vida.

A banda de la querella d'UPyD, Bankia s'enfronta a denúncies de Manos Limpias, el Moviment 15-M i l'associació Adicae. Hi ha indignació perquè s'ha trencat la confiança. I Bankia n'ha esdevingut el símbol. És lògic que s'exigeixin responsabilitats als banquers.

stats