28/02/2011

Un 2 i un 7

2 min

Llegeixo en un diari endarrerit que el Comitè Nacional per a la Valoració de Béns Històrics i Culturals d'Itàlia han fet una gran descoberta en el quadre de la Gioconda, un 2 i un 7 inscrits sota l'arc del pont que, segons els estudiosos, tenen significats místics de tradició cabalística, hebraica i cristiana, ja que el 72 es refereix a Déu, mentre que per als cristians indica l'Apocalipsi de Sant Joan.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Per a molts tenir la Gioconda a les mans seria un privilegi gairebé com tenir una taula a El Bulli, però per als experts encara no n'hi ha prou, s'ha de descobrir alguna cosa per passar als annals de la història i, sobretot, per poder fer elis elis a la resta d'estudiosos; de la mateixa manera hi ha qui li sembla vulgar el sol fet d'anar a El Bulli i t'escampa per la cara que el Ferran (amb aquesta familiaritat) li ha preparat tres plats diferents: "Has tastat l'entrepà de fum de salmó, elis, elis?" Al Ferran i al Leonardo (justifico el tracte familiar per escurçar text) els separen uns quants segles i els uneix el fet que tots dos són genis, capaços de crear noves maneres de veure la vida. Ara, em costa d'imaginar el Ferran i el Leonardo dient-se de bon matí: "Sóc un geni i avui faré l'obra mestra". La inspiració els arriba treballant, com a tothom, tot i que de les seves ments en surten obres impressionants, resultat d'una necessitat personal i natural.

El Ferran cuina 7 carxofes i 2 gambes, que l'estudiós veurà farcits de càbales. Avui, el Leonardo pintarà el quadre que presidirà el Louvre i, perquè els estudiosos del futur s'ho passin bé, hi amagarà un 2 i un 7. Jo he escrit, avui, 2 tomàquets i 7 rovellons en el meu llibre de receptes, dedicat als meus futurs estudiosos. Què costava un llenç en blanc l'any 1503? 27 lires? Probablement el Leonardo no tenia una goma d'esborrar a prop i va pensar que taparia el preu amb la pintura.

stats