17/05/2012

Madrid intervé el País Valencià i colla encara més Catalunya

2 min

Els responsables del ministeri d'Hisenda es vantaven ahir a Madrid que havien aconseguit quadrar totes les autonomies: les díscoles, com Catalunya i Andalusia, però fins i tot les pròpies, com el País Valencià, a la qual han "despullat" de tota capacitat d'autogovern. En efecte, l'executiu d'Alberto Fabra és ara mateix una ficció: cap dels seus consellers pot moure un euro sense el permís de Madrid. Aquest és el preu que han de pagar per continuar tenint diners per cobrir les nòmines a final de mes.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha rectificat el seu col·lega De Guindos, partidari de l'emissió d' hispabons , és a dir, de deute conjunt del Regne d'Espanya que serveixi per a totes les autonomies, i ara aposta perquè cada comunitat es faci responsable de la seva situació. Aquest gir només s'explica si hi ha la intenció real d'intervenir formalment, i no només de facto , alguna autonomia, com ara Astúries, per enviar així un missatge de fermesa a Europa i els mercats. Les autonomies, doncs, són el boc expiatori que ha triat Mariano Rajoy per demostrar que està disposat a quadrar els comptes al preu que sigui. Però en realitat té altres opcions, com ara reduir el sou als funcionaris, apujar ja l'IVA o posar un impost a les grans fortunes, per posar-ne només tres exemples.

En el cas de Catalunya la situació resulta especialment sagnant. El president, Artur Mas, ha hagut d'escoltar al Parlament com des de la bancada popular se li recordava que és gràcies a les transferències de Madrid que es poden pagar les nòmines, quan justament Catalunya podria disposar d'aquests diners (i molts més) si no transferís un 8% del seu PIB cada any a la resta de l'Estat.

L'asfíxia econòmica de Catalunya, juntament amb la humiliació pública i la fatxenderia del govern espanyol, està provocant una situació insostenible. I és per això que el president ha accelerat els terminis per presentar el pacte fiscal a Mariano Rajoy.

stats