20/09/2011

Més civisme contra el cost inassumible de l'incivisme

2 min

L'any passat l'incivisme als trens de rodalies (Renfe i FGC) i als combois del metro de Barcelona va suposar una despesa per a l'administració pública de quasi sis milions d'euros, és a dir, de més de 16.000 euros al dia. Aquest còmput no inclou, a més, el frau consistent a viatjar sense pagar. Si es tingués en compte això, les pèrdues encara serien més escandaloses, ja que TMB calcula que només al metro de Barcelona cada dia hi ha entre 10.000 i 13.000 persones que es colen.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El transport públic és una infraestructura essencial per a qualsevol àrea densament poblada. Si no existís, la mobilitat laboral resultaria caòtica, i també en sortiria greument perjudicat el medi ambient. A Catalunya, els trens de rodalies i el metro són mitjans d'ús massiu i no contaminant gràcies als quals cada dia es fan prop de dos milions de desplaçaments per part d'uns usuaris que, tot i que sovint no en siguem conscients, paguem un preu subvencionat. El bitllet no cobreix el cost real.

I malgrat tot, el vandalisme no només és un mal endèmic, sinó que va in crescendo . Segons dades fetes públiques ahir, els actes incívics als Ferrocarrils de la Generalitat han passat de 3,32 per milió de viatges el 2008 a 7,1 el 2010. Les dades mostren que en poc temps hem doblat el problema i, segons els experts, són extrapolables a altres línies de tren i metro més conflictives. Les dades sobre combois apedregats, robatoris i furts, destrosses en mobiliari i agressions a treballadors i viatgers no paren de créixer.

Cal actuar per frenar aquesta tendència. A part de millorar la vigilància policial amb la intervenció coordinada de Mossos, Guàrdia Urbana i vigilants privats, estem davant la necessitat d'un canvi del Codi Penal que permeti actuar amb contundència sobre els reincidents o que faci possible els càstigs amb treballs alternatius -netejar els grafitis, per exemple-. Al capdavall, el més eficaç contra l'incivisme és un civisme gens acomplexat que avergonyeixi els infractors.

stats