24/08/2012

No només prohibir l'estelada

2 min

El govern del Regne d'Espanya considera que la policia ha de prohibir l'entrada de banderes estelades en partits com el d'ahir. Es tracta d'una bandera que solen dur alguns partidaris de la independència de Catalunya. És legal, de la mateixa manera que ho és la bandera d'Espanya amb el toro o la de Frísia, que, a part de legal, per cert, també és oficial. Per si no l'han vista mai (la de Frísia), els diré que és una cucada. Té franges blaves i blanques. Però a les blanques hi ha una mena de cors de color vermell que farien les delícies d'Agatha Ruiz de la Prada.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

És per això que el diputat d'ERC-RCat Alfred Bosch va demanar explicacions al Congrés de Diputats i la resposta que se li va donar no pot ser més justa i ponderada. Mariano Rajoy reconeix que aquesta bandera "per si mateixa no constitueix cap tipus d'infracció", però se'n prohibeix l'exhibició per exemple en un Barça-Madrid perquè "pot generar reaccions adverses i violentes".

És cert que la bandera estelada provoca reaccions adverses i violentes. Això no es pot negar. Hi ha llocs on tot el que soni català (ja sigui un cava, una determinada pronunciació de la l o una estelada) provoca reaccions diverses. I m'alegra que el govern ho reconegui. Ja entenc que la reacció, favorable o contrària, que provoquen els símbols és visceral, no pas racional. Jo mateixa reconec que sento reaccions adverses quan veig la bandera espanyola amb el toro, i em sap greu però voldria que no fos així. Però com que sóc un ésser civilitzat m'aguanto i procuro mantenir-me'n lluny. Com també em mantinc lluny dels devots que ploren quan veuen sortir la verge de la Macarena per Setmana Santa. Ara bé, ¿la reacció lògica del govern del Regne ha de ser prohibir l'entrada de la bandera a l'estadi en lloc de prohibir l'entrada dels energúmens que se senten violents quan la veuen?

Aleshores, però, què més hem de prohibir durant un partit de futbol de màxima rivalitat? L'entrada de persones de raça negra, per exemple? L'entrada de gais i lesbianes? L'entrada de musulmans? La de romanesos? La de Shakira? ¿O és que algú negarà que els negres, els gais, les lesbianes, els musulmans, els romanesos o Shakira generen tanta violència als estadis o més que les estelades?

stats