18/02/2012

Òmnibus: una llei que canvia la relació empresa-administració

2 min

El president de la Generalitat, Artur Mas, va presentar ahir davant de la plana major del Govern i els agents socials el que és fins ara el projecte legislatiu més important del seu mandat: les lleis d'agilització administrativa, de simplificació normativa i de promoció de l'activitat econòmica, anomenades popularment lleis òmnibus. Aquestes lleis tenen com a objectiu la reducció de tràmits burocràtics en els àmbits agroalimentari, sanitari, territorial, comercial i turístic. És una reforma legislativa que afecta 79 normes amb rang de llei i en deroga nou més. Hi ha pocs àmbits de l'activitat econòmica que en quedin exclosos.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però més enllà de la lletra petita, la llei representa un canvi substancial en la filosofia que fins ara ha regit les relacions entre l'administració i aquells que volien iniciar una activitat econòmica, sigui obrir un comerç o muntar una empresa. Fins ara molts dels tràmits previs necessaris per arrencar eren massa llargs i feixucs, amb un cost amb temps i diners considerables. A partir d'ara s'incentiva allò que es coneix com a "règim de comunicació d'inici d'activitat" en lloc de la sol·licitud del permís de llicència per a noves empreses. Això vol dir que, per exemple, una indústria podrà iniciar la seva activitat mentre en paral·lel gestiona els permisos mediambientals necessaris. I serà després l'administració la que haurà de vetllar perquè aquesta indústria compleixi la normativa vigent. La iniciativa ha estat aplaudida pels empresaris.

El Govern argumenta que altres països d'Europa funcionen així. Amb una diferència, però. En aquests països els cossos d'inspectors són prou potents per garantir que cap empresa se salta la llei. Per tant, en paral·lel a la implantació de la nova normativa, la Generalitat ha de reforçar els seus sistemes de control si no vol que una iniciativa benintencionada per reduir la burocràcia acabi sent un colador d'infractors i doni barra lliure per malmetre el medi ambient.

stats