11/06/2016

El Poble Espanyol demana a Cort esdevenir una urbanització de luxe

4 min
DES DE 1967 L’obra de Fernando Chueca va ser inaugurada el 1967  i avui és de Domus.

PalmaCinquanta habitatges d’ultraluxe al bell mig del Poble Espanyol. Aquesta és la proposta que l’empresa propietària d’aquesta instal·lació turística i d’oci, Domus, ja ha posat damunt la taula de l’Ajuntament de Palma per engegar la imprescindible modificació del planejament municipal i aconseguir la llum verda per fer del que era un equipament privat sociocultural un espai residencial.

Segons ha pogut saber l’ARA Balears, els propietaris de Domus ja havien fet arribar una primera proposta a Cort, però va ser fa unes dues setmanes quan varen explicar en detall el seu projecte, que cerca trobar una sortida rendible a una instal·lació, el Poble Espanyol, que no ha acabat de funcionar mai.

La idea de Domus és construir uns habitatges d’altíssima gamma, amb tot l’equipament i els detalls de confort, cercant el mercat de major nivell i assolir així preus que facin de l’operació un negoci rendible, després que l’explotació del complex per als turistes, a més del lloguer d’espais per a diferents activitats, no hagi acabat de funcionar. No hi faltarien instal·lacions complementàries com spa i equipaments comercials.

L’equip d’Urbanisme de Cort no s’ha negat a estudiar la proposta, si bé ha demanat més informació als promotors. Ja hi ha alguns detalls que no acaben d’agradar, segons fonts d’Urbanisme, com la intenció dels promotors de tancar alguns carrers, que són vials parcialment privats però d’ús públic, i restringir el pas exclusivament als propietaris. Aquest punt no entusiasma dins l’equip d’Urbanisme, si bé encara és molt prematur per analitzar quin en serà el desenllaç.

El projecte

Per poder dur a terme aquest projecte, Domus necessita que es faci una modificació del Pla General de Palma, ja que a dia d’avui el Poble Espanyol no pot acollir cap edificació residencial. El projecte no inclou eliminar cap dels edificis existents, que són rèpliques dels principals elements historicoarquitectònics d’Espanya. Entre d’altres coses, perquè el Poble Espanyol és un element catalogat amb la qualificació ‘R’ i, per tant, Cort no podria permetre que es transformàs cap d’aquests espais.

Aquest element obliga els promotors a cercar una fórmula d’equilibri, integrant la distribució dels habitatges.

Els propietaris del Poble Espanyol no han descuidat cap aspecte del projecte i són conscients que els veïns de la zona poden ser un problema si s’oposen a qualsevol transformació urbanística. Per això,varen confiar en la seva cara ‘més amable’, Norma Duval -que ha estat implicada dins el projecte de Domus des de fa anys-, reunir els residents i explicar-los el projecte.

Inicialment s’havia fet arribar als veïns la possibilitat de promoure algunes activitats d’oci nocturn per millorar els resultats de l’explotació del Poble Espanyol, fet que va alarmar més d’un resident, però finalment Norma Duval en persona va reunir un grup de persones i els va dir que “s’opta per fer una promoció residencial, perquè és la més respectuosa amb els residents”, assegura un veí que va dir Norma Duval als assistents.

Per aquesta persona, que demana no ser identificada, “és molt millor que es faci un projecte d’aprofitament urbanístic, si no és cap disbarat, que no un d’oci nocurn, contra el qual per descomptat hauríem batallat des del primer minut. De totes maneres, alguns pensam que tot plegat va ser una estratègia, la de fer-nos por amb renou nocturns, perquè després trobem una benedicció fer pisos o cases de luxe”, afirma aquest resident a la zona.

Recerca de consens

En tot cas, els veïns agraeixen la intenció de l’empresa propietària del Poble Espanyol de cercar una mica de consens a l’hora d’explorar fórmules per fer més rendible una instal·lació que certament mai no ha aconseguit fer-se un lloc entre els referents de la ciutat, ni per als que hi viuen ni per als que la visiten.

Ara Domus ha de presentar el projecte definitiu i serà llavors quan Cort estudiarà la proposta i veurà si està justificat autoritzar un canvi d’ús a residencial, que finalment sembla l’única sortida que tenen la majoria de terrenys i negocis a Balears. Domus, una empresa en què figuren administradors vinculats a altres promocions urbanístiques a Andratx i hoteleres, com l’hotel Dorint de Camp de Mar, va adquirir el 2003 el complex a Invernostra, la societat de promoció urbanística de Sa Nostra, per 6 milions d’euros.

El Poble Espanyol va ser construït entre els anys 1965 i 1968 per Fernando Chueca Goitia, un destacat arquitecte, autor, entre moltes altres obres, de la Catedral de l’Almudena de Madrid i de l’ampliació del Museu del Prado. L’objectiu era acostar els residents i visitants de Mallorca a la diversitat arquitectònica espanyola mitjançant un museu a l’aire lliure que, amb els seus 24.000 m2 de superfície, reproduís el paisatge d’una ciutat medieval envoltada per una gran murada.

Poc èxit

Però comercialment mai aconseguí una especial rellevància, si bé disposava d’enormes espais per a la realització de reunions, festivals i congressos. Precisament en algunes fases de la seva llarga història, els gestors intentaren apostar pel món dels congressos, atesa la seva gran capacitat d’acollida de participants, i la possibilitat d’oferir també serveis com menjar, espectacles i d’altres en un mateix recinte.

No va funcionar i, després d’un llarg periple, va acabar en mans d’Invernostra, és a dir, de Sa Nostra, que l’acabà venent per només 6 milions d’euros a Domus. L’empresa de capital estranger va encarregar a Matthias Khun el projecte comercial de la mà de qui aleshores era la seva parella, Norma Duval. L’immobiliari va assegurar en una entrevista a Diario de Mallorca que volia implicar-hi els residents i no només els turistes, però “no hi volem els joves de 15 a 18 anys, que fan botellades al passeig Marítim”. Davant les pors veïnals, a possible oci nocturn, sentencià: “Per ser just, caldria preguntar-se qui hi va ser primer. Molts veïns van comprar a prop del Poble Espanyol precisament per motius d’especulació immobiliària”.

stats