08/06/2012

Poca broma amb Espanya

2 min

No voldríem deixar passar l'ocasió d'expressar des d'aquesta columna la més sincera i cordial enhorabona als promotors de la iniciativa de castigar les ofenses i ultratges a Espanya que es puguin produir en els partits de futbol, i que serà debatuda (la iniciativa, no Espanya) dimarts que ve al ple del Congrés de Diputats, a proposta del PP valencià. És evident que, en l'actual context d'incertesa i mals averanys, mesures com aquesta són les que convenen per reforçar l'autoestima patriòtica dels espanyols. Ja n'hi ha prou de tanta xiulada i tanta escridassada als símbols i institucions de l'Estat (tants de pitos y flautas , en terminologia Montoro).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A l'espera de conèixer com es concreta la proposta, hi ha un seguit de preguntes que ens intriguen: què es considerarà exactament una ofensa o un ultratge a Espanya? Xiular l'himne, o la presència d'algun membre (amb perdó) de la família reial a l'estadi, ja donen per descomptat que entrarà dins aquestes categories nefandes. Però ¿també constituirà una ofensa per a Espanya que, a més del seu himne nacional, se'n canti algun altre (verbigràcia, el del Barça o el de Riego)? ¿Serà un ultratge contra Espanya esbroncar Cristiano Ronaldo? ¿Serà considerada una actitud intolerablement antiespanyola que algun particular expressi la seva absència d'entusiasme per la roja ? Si algú, posem per cas, arriba a trobar alguna semblança física entre Vicente del Bosque i l'ós Yogi, ¿estarà cometent ultratge o ofensa contra la mare pàtria?

També suscita interrogants la qüestió dels càstigs i sancions que puguin recaure sobre els indesitjable ultratjadors. ¿Els posaran multes? ¿Els detindran? ¿O es limitaran a emplomar-los i exposar-los a la vergonya pública? I també hi ha el tema de la prevenció de les ofenses: ¿es jugaran tots els partits a porta tancada, com si la Lliga s'hagués convertit en unes jornades d'existencialistes francesos? ¿Es practicaran escorcolls domiciliaris, a fi d'evitar que el personal tingui la temptació de xiular l'himne quan el retransmetin per la tele? I si algú amolla algun improperi tot escoltant el partit a la ràdio del cotxe, ¿li trauran punts del carnet?

Vet aquí un enfilall de preguntes per a les quals esperem tenir resposta dimarts que ve. Mentrestant, encara gosaríem fer un suggeriment, i és que la persecució dels ultratges contra Espanya no es limiti a l'àmbit de la competició esportiva. Per exemple, tots aquests pèrfids analistes estrangers que es passen el dia anunciant el rescat d'Espanya, posant en qüestió l'encert de l'actuació del govern, també mereixen ser adequadament punits. D'entrada, proposo que se'ls obligui a estudiar amb deteniment un vídeo amb totes les compareixences de Soraya Sáenz de Santamaría perquè comencin a entendre que Espanya genera confiança i que no és un tema per fer-ne bromes. I és que ja ho va avisar moltes vegades el gran Uribarri: el que passa és que ens tenen enveja.

stats