03/12/2011

Posa't al meu lloc

2 min

Em posaré al teu lloc. Però mai seré tu. No sabré pensar, sentir ni escriure com ho fa Tatiana Sisquella cada dissabte des d'aquest lloc seu. Que difícil que és posar-se a la pell d'un altre. Impossible, pràcticament. Avui perquè és un joc que m'ha demanat el director adjunt, Ignasi Aragay, per celebrar el primer aniversari de l'ARA, però a la vida sempre sol ser una petició desesperada i inútil.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

"Posa't al meu lloc" és una frase que no estimula el diàleg. El talla. Quan algú t'ho demana t'està dient que l'escoltis, que l'entenguis, però sobretot que li donis la raó. És un plany que sol anar acompanyat d'un llarg monòleg d'algú que pensa que en el seu lloc i en les seves circumstàncies tu reaccionaries igual que ell. I sí, el lloc potser és el mateix, però totes les persones som diferents.

De vegades també és una coartada emocional que tenen directius o governants i que utilitzen per justificar decisions doloroses i discutibles: "Posa't al meu lloc, què volies que fes?" Una frase imperativa d'algú que t'acaba de deixar sense feina i que, a sobre, pretén que et quedis amb un càrrec de consciència. Un intent de presentar-se com a víctima i botxí a la vegada. Un gest egoista d'algú que et reclama generositat.

Posar-nos a la pell de l'altre és el gest més bonic, l'esforç més gratificant que podem fer en aquesta vida, i més en un moment en què tenim a prop tanta gent que ho passa malament. Si algú et demana que et posis al seu lloc és perquè necessita ajuda. Perquè busca el consol, la complicitat i l'amor que no ha trobat fins aquell moment. El problema és precisament aquest: haver-ho de reclamar. Quan li dius a algú "posa't al meu lloc" sempre sol ser massa tard. I llavors ja no és una petició. És un retret.

Però segur que tot plegat la Tatiana ho veuria diferent. Dissabte que ve la tornareu a tenir aquí i ja us ho explicarà. Jo tornaré a casa meva. Se m'ha fet estrany, això d'avui. Poseu-vos al meu lloc.

stats