12/09/2011

Què li heu fet a la quiosquera?

2 min

Dissabte al matí vaig anar a comprar els diaris al quiosc que hi ha a la cantonada del carrer Viladomat amb Mallorca, a Barcelona. Però ja no hi havia la quiosquera de quan jo vivia allà, que era una senyora polida i amable que em feia la factura mensual que tot autònom necessita sense rondinar ni trobar-ho excèntric. Era una gran lectora de premsa i sempre em comentava aquest article o aquest altre.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

"On és la revista Sàpiens ?", li vaig demanar a la nova mestressa. "¿ El qué ?", va exclamar ella. De manera que vaig aprofitar la semblança fonètica i vaig repetir: "La revista Sàpiens ". La incomprensió la dominava. "I la revista Cáñamo ?", vaig provar, per si de cas. Va mirar-me com si li hagués demanat un gintònic.

Vaig buscar jo mateixa les revistes, vaig agafar tres diaris, entre ells, aquest, vaig indicar-li a la senyora quan valia cada cosa i vaig pagar. " Oiga, oiga! ", va exclamar ella amb cara de pànic quan jo ja marxava. "Què passa?", vaig fer jo. " ¡Que no se ha dado cuenta y se queda los periódicos en catalán! ", va advertir-me. Aleshores ho vaig saber. Ella també .

No sé què li han fet a l'antiga quiosquera, però sé que la nova forma part d'un grup nombrosíssim d'androides que ells ens han enviat. Tenen aspecte humà i, naturalment, per semblar creïbles fan veure que no entenen el català, però se'ls pot reconèixer per algunes actituds delatores. Per exemple, si s'han quedat el traspàs d'un restaurant de calçotades es consagraran a fer els calçots al forn. Si fan de cambrers en un bar d'entrepans, pintaran amb pinzell el pa amb tomàquet. Si els col·loquen de recepcionistes en un centre de dietètica, procuraran atendre els clients mentre mengen bosses de ganxitos. El seu objectiu és dominar Catalunya a través del sector terciari.

stats