20/02/2012

Rajoy surt reforçat del congrés del PP, que fa pinya entorn de l'ajust

2 min

Mentre Mariano Rajoy feia ahir el seu discurs de clausura del congrés del PP a Sevilla, milers de persones es manifestaven a tot Espanya contra la reforma laboral que ha aprovat el seu govern. "És una reforma justa, bona i necessària", va exclamar triomfant el president espanyol alhora que avisava que la crisi econòmica "encara no ha tocat fons" i caldran més ajustos. Es pot dir que el congrés dels populars ha sigut un conclave per fer pinya i reforçar-se de cara a les futures protestes i el creixent malestar social que sens dubte provocaran aquests nous ajustos.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Rajoy, ja ho va dir ell, se sent legitimat. D'aquest congrés n'ha sortit president del partit sense cap vot en contra (només hi va haver un ridícul 2,5% de vots nuls o en blanc) i amb un aparell fet a la seva mida, amb la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, com a secretària general i única portaveu del partit. A més, ha aconseguit arraconar el sector aznarista, que ja no pot discutir-li el lideratge. Fins i tot està aconseguint dissimular que gran part de les mesures que pren estan dirigides a distància per la Unió Europea, que li reclama encara més mà dura. Davant aquest panorama, es pot permetre menystenir una contestació social organitzada per uns sindicats cada cop més dèbils i qüestionats.

El Partit Popular mai havia tingut tant de poder, ni tan sols en l'època d'Aznar. Ara controla l'aparell de l'Estat, gran part de les comunitats autònomes, és decisiu a Catalunya, on mai havia tingut tanta influència, i gairebé ja té a les mans, per primer cop, Andalusia.

D'aquest congrés n'ha sortit un partit que es declara cristià, que advoca per uniformitzar l'Estat i que proclama el dret a ser educats "en espanyol i en les altres llengües cooficials". De moment no ha tret encara l'artilleria pesant, però Aznar ja va avisar, en el seu discurs, que era un partit "patriòtic" i de la "unitat nacional". Veurem fins quan Rajoy voldrà contenir les feres.

stats