13/01/2017

Repensar el país també des de la realitat municipal

2 min

L'administració local arrossega dèficits endèmics, des de l’infrafinançament al solapament de funcions. Catalunya té gairebé mil municipis, la meitat dels quals de menys de 1.000 habitants. I per sobre seu hi ha els consells comarcals i les diputacions, dos nivells també d’administració local d’elecció indirecta. Fa 17 anys, l’informe Roca, elaborat per especialistes i promogut pel Parlament, va quedar en paper mullat: proposava racionalitzar tota aquesta estructura. No hi va haver acord polític i pràcticament tot va seguir igual, amb les disfuncions de sempre, amb el clientelisme partidista ben arrelat. El país va fracassar. Ara, tal com avui avancem a l’ARA, arriba un nou intent. I no arriba ara perquè sí, sinó a remolc d’una crisi que ha tocat també de ple les administracions municipals a causa de la bombolla immobiliària i, alhora, a causa d’un moment polític propici a repensar el país des de zero.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquest cop la iniciativa ha sorgit del mateix món municipal i l’ha coordinat el Govern, en diàleg amb les entitats municipalistes i les diferents administracions. Entre les propostes estrella hi ha reforçar el paper dels alcaldes amb un sistema d’elecció directa i amb mandats més llargs -però posant límits a la repetició- per poder superar un tipus d’acció política massa marcada per l’electoralisme. També hi ha una millora de les arques municipals amb la cessió d’un tram de l’IRPF i el reforçament de l’IBI. Altres propostes són limitar la duplicitat de càrrecs, suprimir alguns consells comarcals -donar, per exemple, tracte específic a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la mateixa capital-, promoure l’agrupació voluntària d’ajuntaments petits -o compartir serveis i funcionaris clau: interventor, secretari, tresorer- i propiciar l’elecció directa de representants de les administracions intermèdies, ja sigui als consells comarcals, les diputacions o, en un futur, les vegueries.

Per tirar endavant una reforma ambiciosa i necessària com aquesta caldrà superar càlculs partidistes i pensar sobretot en el ciutadà. Sens dubte, en el marc d’un estat propi -ara mateix moltes decisions dependrien del govern espanyol- aquest canvi pot ser més factible, tot i que ni així seria fàcil. Tanmateix, sigui quin sigui el futur polític del país, aquesta reforma s’ha d’abordar d’una vegada.

stats