Víktor Ieroféiev
14/01/2011

Salveu les Seychelles dels pirates

4 min

Jutgeu els pirates! Aquí a les Seychelles creuen que es va produir un punt d'inflexió en la guerra contra la pirateria somali quan, a l'empara de la nova reforma antipirateria de la llei de les Seychelles, el Tribunal Suprem va dictar un severa sentència de 22 anys per a cadascun dels nou pirates somalis que jutjava. Els pirates havien capturat alguns ciutadans de la República de les Seychelles, de manera que a Victòria (la capital d'estat més petita del món on, per exemple, es viu amb un trànsit irrellevant) es respirava una atmosfera d'optimisme tant entre els representants de l'administració com entre la gent corrent.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Si a això hi afegim que els Emirats Àrabs Units havien donat a les Seychelles cinc patrullers que van fer créixer considerablement l'arsenal de la guarda costera local (fins aquell moment només tenia dos vaixells), comprendrem per què l'esperit militar dels habitants de les Seychelles era alt. A més, vaixells de guerra nord-americans i francesos eren allà atracats i realitzaven tasques addicionals.

Tanmateix, els problemes de seguretat de les 115 illes Seychelles no s'han resolt. Quan em disposava a visitar l'illa d'Aldabra, al sud, amb les seves tortugues gegants, em van dir que podia convertir-me en una presa fàcil per als pirates.

Els milers de pirates somalis, armats amb Kalàixnikov i llançagranades, han esdevingut un problema internacional seriós. Les autoritats de les Seychelles es queixen que els pirates han minat la indústria pesquera del país. El turisme i la vela (les activitats nàutiques) han patit danys greus. La navegació en general és greument pertorbada no només a l'oceà Índic, sinó arreu del món, ja que els petroliers i tota mena de vaixells de càrrega necessiten les rutes oceàniques.

Les autoritats de les Seychelles han fet una crida als països més grans que assumeixin responsabilitats i ajudin a combatre la pirateria. En vaig parlar amb un membre del gabinet de les Seychelles, Vincent Meriton, per a qui l'arrel del problema de la pirateria és el fet que Somàlia no disposa d'un govern operatiu; segons ell, tot i que gràcies a l'ajuda internacional s'ha restablert l'ordre a Somàlia , no es pot acabar amb els pirates, impulsats per la pobresa i la desesperació.

A la vegada, els habitants de les illes no es posen d'acord sobre el següent: a qui beneficia la pirateria? Uns consideren que els bandits somalis han evolucionat en organitzacions criminals lligades a Al-Qaida, mitjançant Al-Xabab, la insurgència islamista somali. D'altres en tenen una visió encara més fosca i diuen que el botí dels pirates va a parar a determinats bancs britànics i nord-americans, de manera que la lluita contra la pirateria és una hipocresia.

És obvi que les teories conspiratives no són la millor manera de solucionar el problema, però la complexitat de les raons reals és evident que alimenta aquestes teories.

Malgrat tot, no diria que els pirates somalis hagin sumit les Seychelles en la foscor. El sol equatorial brilla de la mateixa manera durant tot l'any, sense una calor abassegadora. El coco de mar, una espècie única a l'illa de Praslin i a l'illa de Curieuse, encara excita les fantasies eròtiques dels turistes amb les seves formes provocatives.

¿En quin altre lloc podríeu trobar un formulari d'arribada que inclou "lluna de mel" com a possible raó per a la visita d'un país? No té res de sorprenent. Les Seychelles estan fetes per al romanticisme: si li dieu a un nadiu de les Seychelles que aquestes illes són el paradís, s'ho prendrà com una obvietat i dirà que això, clarament, era el Jardí de l'Edèn. També he de dir que em va impressionar profundament la manera pacífica i harmoniosa en què hi conviu una població d'arrels i colors molt diversos.

Potser la raó d'això és la duresa dels conflictes ètnics que pateix ara la meva Rússia natal.

Al lloc on ens allotjàvem, m'hi vaig trobar alguns dels meus compatriotes, coneguts per la seva excentricitat i per les seves propines (em deixa parat el mite de la riquesa russa!). Vaig anar-hi amb la meva dona, Kàtia, de lluna de mel, però els problemes de les illes no em van deixar indiferent. Al capdavall, nosaltres, els russos, i els habitants de les Seychelles som d'alguna manera companys de misèria. Ells també van voler "construir el socialisme" després d'assolir la independència de Gran Bretanya el 1976, i van intentar crear un sistema estricte de partit únic amb censura i por. És veritat que no van crear un gulag com el de Stalin, però van arribar a les mancances característiques del comunisme.

L'herència d'aquest socialisme encara és visible en les males carreteres i en les petites tendes, i els diplomàtics es queixen que és difícil trobar roba per comprar.

De mica en mica van apareixent més problemes. Fins fa poc els habitants de les Seychelles no coneixien el crim. Això va canviar, fa pocs anys, quan l'onada global de les drogues hi va arribar com un tsunami. El ministre d'Esports i Turisme diu que això és conseqüència de la integració de les Seychelles en els processos mundials, però aquesta globalització ha dut també el robatori i l'assassinat. El problema s'entrellaça amb un altre problema nou: alcoholisme. La pirateria no és pas l'únic mal.

Els habitants de les Seychelles també estan molt preocupats pel canvi climàtic: les boniques illes de granit podrien quedar submergides sota l'aigua si els oceans continuen escalfant-se com a conseqüència del canvi climàtic. Ja s'hi ha detectat una pujada del nivell del mar i la temperatura hi ha pujat un grau i mig.

Pel que fa a mi, no penso tornar corrents a Moscou; el paradís és el paradís, fins i tot quan hi ha problemes. Però un paradís necessita ajuda per continuar sent un paradís. Cal salvar les Seychelles dels pirates!

stats