15/04/2012

TV3, eina bàsica i reptes importants

2 min

Els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la Corpo, són un puntal bàsic de cohesió social i nacional. Donen veu i reflecteixen la pluralitat del país, i ho fan, en general, amb uns bons estàndards de qualitat i rigor professional. I en català, fet que ha contribuït decisivament a normalitzar l'ús social de l'idioma propi del país, que tanmateix segueix tenint una presència minoritària als mitjans de comunicació, sobretot a la televisió. TV3 és una bona televisió europea, més barata que moltes cadenes públiques del continent i amb molta penetració social, líder al seu territori. És un mitjà creatiu, popular, amb una àmplia i variada oferta, tan informativa com de ficció i lleure. Estem, doncs, davant d'un model reeixit, un èxit històric. Un model que en l'etapa Terribas que ara es tanca ha recuperat el lideratge tot i patir ja rebaixes en el pressupost i davallada publicitària. La crisi fa necessari replantejar-ne costos i dimensió, com està passant amb tants serveis públics bàsics.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La viabilitat econòmica de la Corpo exigeix reformes internes que, com ha anunciat el seu nou president, Brauli Duart, s'han de plantejar des d'un doble diàleg: amb el Govern i amb els professionals de la casa. El repte principal de la CCMA és repensar el seu funcionament i estructura minimitzant els danys en els continguts. Es tracta que oients i teleespectadors no notin els ajustos i que, en conseqüència, la televisió i ràdio públiques mantinguin la qualitat i l'oferta. Hi ha dos reptes indefugibles més. D'una banda, garantir la independència professional, cosa que exigeix que en el dia a dia predominin els criteris periodístics professionals. I, de l'altra, garantir la pluralitat a través d'un òrgan que actuï en representació del Parlament.

TV3 ha de seguir sent líder televisiu i motor de la indústria. És bo i saludable que tingui competència privada en la nostra llengua, com ja li ha passat a la ràdio. Catalunya i el català necessiten uns bons mitjans públics. Són una eina cabdal.

stats