06/07/2011

Tornem-hi amb la mateixa fal·làcia

1 min

Com que no té -literalment- res més a fer, Albert Rivera, de Ciutadans, ha presentat una proposició de llei contra les anomenades multes lingüístiques que la Generalitat imposa als comerços que no tenen la retolació en català. O se suposa que imposa, perquè la realitat és que, en l'apartat lingüístic de la llei de Codi de Consum, l'incompliment és la norma, com es pot comprovar a simple vista passejant pels carrers de qualsevol ciutat catalana. I quan es compleix, els sancionats solen disposar de terminis ben raonables per posar remei a la situació, de manera que moltes vegades la sang no arriba al riu, ni la multa a l'infractor.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Com que a la gent de Ciutadans els obsedeix aquest tema, val la pena recordar-los (saber-ho ja ho saben) que la part més important de les multes lingüístiques que imposa l'Agència Catalana de Consum no són per no retolar en català, sinó per no etiquetar en castellà. I és que l'etiquetatge en castellà està protegit per més d'un centenar de lleis d'àmbit estatal, que òbviament també són de compliment obligat a Catalunya. No tinc les dades del 2010, però no deuen ser gaire diferents de les del 2009, any en què 94 empreses van ser multades a Catalunya per no etiquetar en castellà, per un total de 152 a les quals es va obrir expedient per diferents vulneracions de la normativa lingüística.

Ja n'hi ha prou, doncs, de tanta murga i, sobretot, de tanta mentida i intoxicació. Si volen denunciar injustícies, que se'n vagin a l'Àrtic a protegir les foques.

stats