23/09/2017

Trapero, a càmera lenta

2 min

Barcelona sembla, si només es miren els informatius espanyols, una ciutat perillosa on la convivència s’ha fet impossible i ni pots permetre’t el risc de passejar pel carrer. S’han quedat encallats en les imatges de tensió de dimecres a la nit davant la conselleria d’Economia, que insereixen repetidament enmig de la notícia. De les mobilitzacions pacífiques amb prou feines en queda el rastre. Ahir, dissabte, va passar el mateix. A Antena 3 obrien, a més, amb la notícia que el ministeri de l’Interior havia agafat el control dels Mossos. Per il·lustrar-ho mostraven Trapero el 12 de setembre entrant a la fiscalia a peu. I deien: “ Esta es la última vez que se ha visto en público a José Luis Trapero, major de los Mossos d’Esquadra ”. Van repetir l’entrada de Trapero fins a tres vegades a càmera lenta. Semblava talment que l’haguessin detingut, segrestat o abduït i se li hagués perdut la pista.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A Cuatro, combinaven la imatge del cotxe oficial de Trapero sortint de la fiscalia amb imatges de dimecres passat. Tota la notícia de dissabte girava entorn d’aquests incidents de tal manera que semblava una situació reiterada i constant. Hi afegien gravacions d’àudio de la Guàrdia Civil alertant que no podien sortir de la conselleria. També alertaven dels escraches davant les casernes. Ara bé, en aquests casos treien el so, perquè la gent cantava el Passi-ho bé i la cançó no connota gaire bel·ligerància. Un càrrec de la policia equiparava la situació que estan patint amb èpoques passades al País Basc en què els seus membres no podien estendre els uniformes rentats a l’estenedor del balcó. Quan incloïen una declaració d’Oriol Junqueras, a continuació ho tornaven a il·lustrar amb imatges de dimecres. La notícia es tancava amb una conclusió d’aquest panorama crispat: “ Esta es la enorme herida social abierta por el procés ”.

A Telecinco obrien l’informatiu amb el que va passar dimecres i no, per exemple, amb les imatges de divendres dels ultres, que eren més recents i, en canvi, les deixaven per al final. A la notícia, però, els titllaven de “ manifestantes antiindependentistas ” i informaven que “ se concentraron con banderas españolas, cánticos y bengalas reivindicando la unidad de España y reclamando prisión para el presidente de la Generalitat ” com si això últim fos molt normal. El pla per mostrar aquests ultres era llunyà, i no s’evidenciava l’agressivitat del seu comportament que sí que vam veure en altres mitjans. Sobre els incidents, deien que van ser “ entre manifestantes e independentistas ” i mostraven la imatge d’una agressió molt violenta contra un noi, però en cap moment s’especificava qui era qui. Només a La Sexta, la periodista Cristina Villanueva va aclarir-ne els detalls, especificant com els manifestants ultres van agredir un noi que intentava fugir de la multitud quan el van atacar per l’esquena.

stats