22/10/2016

Trencar cames sí, protestar no

2 min

EL FUTBOL TÉ UN PROBLEMA greu amb la violència. I en té un altre amb els arbitratges. I en té un de gravíssim, que és la suma dels dos primers: com s’arbitra la violència.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ahir un jugador va lesionar greument Iniesta sense veure ni tan sols una targeta groga. Després el porter valencianista protestava, crec que amb tota la raó, per un gol en què Suárez estava en fora de joc tapant-li el xut de Messi, i sí que va ser amonestat. Faig servir aquest exemple perquè no es tracta d’un debat sobre a quin equip afavoreix l’àrbitre, sinó què penalitza. Hi ha un missatge explícit de molts jutges: entre vosaltres trenqueu-vos les cames, si voleu, a un pam del meu nas, però que no se us acudeixi discutir-me res a mi. L’autoritat que no em sé guanyar amb el meu criteri la imposaré abusant-ne.

Messi i Neymar van rebre moltes faltes no sancionades amb cap targeta, però tots dos van veure targetes grogues. Aquest és un altre missatge. Al jugador que té talent ja s’entén que se l’intenti aturar de manera salvatge, però a ells no els perdonem ni que rondinin ni que facin una sola obstrucció com les dues-centes que reben per partit. Curiós.

El més greu és que ara hi ha tantes càmeres i repeticions que tot queda en evidència. Es podria actuar després, o aturar un moment els partits: hi ha una tecnologia que ajudaria a frenar aquest missatge tan nefast, aquesta desprotecció suïcida dels jugadors que donen l’espectacle i generen el negoci. Però no es fa servir, i els debats posteriors equiparen la provocació amb el llançament d’ampolles, de manera que es legitima la violència i es dóna per bo que no sigui sancionada ni durant ni després. El missatge és clar: si et trenquen la cama és que alguna cosa has fet, per exemple, ser millor que l’altre i gosar driblar-lo, o sigui que ni et passi pel cap queixar-te, que això sí que ho penalitzem. Justos no, però xulos, tant com vulguis.

stats