22/07/2012

Vell prejudici, nous pretextos

3 min
Vell prejudici, nous pretextos

Fa unes setmanes que ha estat difós l' Informe sobre el antisemitismo en España durante el año 2011 , un treball elaborat per l'Observatorio de Antisemitismo en España que constituïren fa tres anys la Federació de Comunitats Jueves i el Movimiento contra la Intolerancia, amb l'objectiu de centralitzar, catalogar i analitzar els incidents o les actituds de caràcter antisemita produïts a l'estat espanyol, anàlogament a com es fa en molts altres països europeus.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El document recull una variada panòplia de casos. Des de textos periodístics o programes de televisió -preferentment, reality shows - en què s'utilitzen expressions com judío , perro judío o judiada en un sentit pejoratiu o insultant, fins a pintades antisemites o bé agressions verbals, per exemple en pavellons de bàsquet contra els jugadors del Maccabi Tel Aviv, o contra algun jugador jueu o israelià d'altres equips, fins i tot d'equips de la Lliga ACB. Tampoc no hi manquen les previsibles pàgines web d'orientació nazi, xenòfoba i racista, que reprodueixen o imiten materials antisemites elaborats sota el Tercer Reich, i que justifiquen el genocidi i inciten a l'odi entre elogis a personatges com Pedro Varela, l'amo de la Llibreria Europa condemnat i empresonat per negacionisme en diversos països europeus.

El que ja crida més l'atenció és que, al costat d'aquest submón d'extrema dreta, aparegui en l' Informe una sigla tan nostrada, independentista i curulla d'esquerranisme del bo com la CUP. Sí, la Candidatura d'Unitat Popular, concretament la de Girona, que per a les eleccions municipals del maig del 2011 presentà un extens programa en la pàgina 45 del qual es podia llegir: "Racionalitzarem les partides aportades per l'Ajuntament al Patronat Call de Girona. [...] En el darrer pressupost municipal (2011) la partida de l'Ajuntament que s'hi destina ha augmentat de forma injustificada". I aleshores venia el millor: "En aquest mateix àmbit, promourem que la concessió que el Patronat fa a la botiga del Museu d'Història dels Jueus incorpori una normativa ètica. Tenint en compte l'actual oferta de productes, la botiga no satisfà interessos històrics, sinó que fa clara apologia de l'Estat d'Israel. Considerant que aquest Estat vulnera la legalitat internacional i practica una política agressiva contra els pobles veïns, rectificarem i evitarem que la botiga continuï essent un pol de difusió i justificació d'Israel".

És a dir, que en les nostres llibreries -com en les de qualsevol país democràtic- s'hi poden trobar volums que defensen el neoliberalisme i altres que fan la lloança de l'anarquisme, textos a favor del castrisme cubà i panegírics de la dictadura de Franco, títols que presenten sota una llum comprensiva l'experiència del maoisme xinès (tot i que potser causà 70 milions de morts) i altres que sostenen que, malgrat les purgues, i el gulag i alguns detalls més, allò de la Unió Soviètica no va estar pas tan malament. Ah! Però segons els nois i les noies de la CUP local, a la botiga del Museu d'Història dels Jueus de Girona s'hi ha de prohibir la venda de llibres que facin "difusió i justificació d'Israel". I qui destriarà els llibres permesos i els censurats? ¿Pensen crear un tribunal acadèmic, o seran els mateixos xicots (i xicotes) de la CUP els que exerciran aquesta funció d'inquisidors ideològics que tant sembla motivar-los?

Permetin-me afegir que, el maig de l'any passat, la CUP va obtenir 3 dels 25 regidors que formen el consistori gironí, gràcies al vot de 2.981 veïns. Confiem que la immensa majoria d'aquests votants no s'haguessin llegit el programa...

En qualsevol cas, als encarregats de confegir l'informe sobre l'antisemitisme corresponent al 2012 se'ls gira feina, molta feina. Si creuen que exagero, facin el següent experiment: instal·lin-se davant l'ordinador, vagin al cercador Google i teclegin "Adelson+Eurovegas+jueu" (o " judío" ). I veuran com apareixen milers de webs, blogs i xats on, més enllà o més ençà dels arguments ecologistes, o econòmics, o ètics per oposar-se al projecte d'Eurovegas -i que consti que, personalment, no hi sóc favorable- afloren les referències i les elucubracions més o menys paranoiques a comptedel "sionista Adelson", del " judío sionista mafioso " i " usurero ", del " conocido estafador judío askenazi (como los Rothschild) ". El projecte de macrocasino és una "astracanada judía ", una més de les "estafas sionistas ". Els "lobis jueus", ja sigui als Estats Units, a Madrid o a Barcelona, són totpoderosos, i n'hi ha que arriben a vincular el futur de la inversió de Las Vegas Sands ("que el judío este lo monte en Israel ", ha escrit algú) amb l'adscripció religiosa de l'esposa nord-americana del conseller Mas-Colell.

En un viatge recent als Estats Units, el president Artur Mas va formular la idea d'un eix estratègic Massachusetts-Catalunya-Israel com a aposta de futur per al nostre país. Li aplaudeixo la visió, però la trobo difícil d'implementar en una societat on la venda de llibres sobre Israel, o la hipotètica inversió d'Adelson, provoquen reaccions dignes dels esbirros de Joseph Goebbels.

stats