12/01/2011

Visita a Portugal Renovació al Constitucional Obama, cap a Arizona

2 min

Una delegació del Parlament Europeu arriba avui a Lisboa en una missió de dos dies destinada a avaluar sobre el terreny l'impacte de la crisi del deute. Ahir mateix el primer ministre portuguès, el socialista José Sócrates, s'esforçava a deixar clar que el seu país no demanarà ajuda "perquè no en necessita" i que continuarà finançant-se als mercats. L'optimisme desbordant de Sòcrates s'explica sobretot pel fet que està en plena campanya electoral per les eleccions presidencials del dia 23 amb els conservadors amb tots els números per repetir. I no sembla que cap rescat sigui abans d'aquesta data.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A vui prendran possessió del seu càrrec els nous magistrats del Tribunal Constitucional que van ser elegits pel Senat. Entre els que pleguen hi ha la presidenta María Emilia Casas, cara visible de la sentència més polèmica que ha afrontat el TC durant la seva història: la de l'Estatut de Catalunya. Per ordre d'antiguitat, el magistrat Javier Delgado assumirà de manera provisional el càrrec fins que s'elegeixi el nou president. Amb aquests canvis es modificarà l'equilibri intern de l'alt tribunal a favor del bloc progressista: quedaran 7 a 4. Entre els nous magistrats no hi ha cap català. Zapatero es va comprometre a posar-hi remei a l'hora de triar els quatre noms que depenen del Congrés, un procés que està encallat per la manca d'acord entre el PSOE i el PP. En el cas del Senat, que avui culmina la seva feina, l'elecció es va endarrerir més de tres anys, del 2007 fins avui. Entre les cares noves, hi ha l'expresident del CGPJ, el conservador Francisco José Hernando.

E l president dels Estats Units, Barack Obama, se'n va avui cap a Arizona per assistir a una cerimònia en memòria dels sis morts en la matança del dissabte a Tucson. La visita no acaba d'agradar a alguns que consideren que Obama vol treure profit de la tragèdia. Però el cert és que els presidents dels EUA acostumen a fer aquesta mena de desplaçaments després d'una tragèdia per reforçar el seu paper de garants d'estabilitat a la nació. Obama tindrà un record per a les víctimes i cap menció, es diu, a la crispació política creada pel Tea Party que va fer objectiu de les crítiques la congressista tirotejada, Gabrielle Giffords.

stats