10/07/2012

Una altra execució en directe

2 min

Segurament han pogut accedir vostès a aquest vídeo de l'agència Reuters en què es veu l'execució d'una dona a l'Afganistan a mans d'un mujahidí talibà, amb la concurrència de més d'un centenar d'espectadors que aplaudeixen el crim. El vídeo es va difondre dissabte, i sembla que els fets havien succeït el dia anterior en un poblat anomenat Oimchok, de la província de Parwan, una mica més amunt de Kabul. S'hi veu una dona agenollada a terra i un home que se li acosta amb una arma a la mà; acte seguit la càmera enfoca al cel i se senten cinc detonacions. Després veiem el cos de la dona tirotejat i estirat a terra, així com les expressions d'alegria dels individus que contemplen l'execució i un altre home que crida "l'adulteri és un camí equivocat". L'executada es deia Najiba, tenia 22 anys, era mare de dos fills i va ser assassinada, efectivament, per haver comès adulteri. Tot i que potser seria més exacte dir per haver patit una violació, perquè el seu suposat amant no era, en realitat, ningú més que un comandant talibà, que va sortir cames ajudeu-me mentre la Najiba era liquidada com un animal. Per descomptat el portaveu dels talibans, un tal Zabiuallah Mujahid, va negar que els seus combatents tinguessin res a veure amb l'assumpte i el va encolomar a un conflicte tribal entre pagesos de la zona.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Això succeïa el dia abans que se celebrés a Tòquio la conferència internacional sobre l'Afganistan, en què els 55 països que hi participaven (entre ells, Espanya) es van comprometre a donar fins a 16.000 milions de dòlars al país, des d'ara fins al 2015, a canvi d'un seguit de compromisos: enfortir la governança, el drets humans i l'estat de dret (inclosa la convocatòria d'unes eleccions "creïbles i transparents" l'any 2014), la lluita contra la corrupció i el narcotràfic i la millora de la gestió financera. Belles paraules que ara mateix poden anar a explicar a totes les dones afganeses en perill de córrer la mateixa dissort que la Najiba, i també als seus botxins més que potencials. Els experts occidentals, per altra banda, calculen que podria haver-hi un bilió de dòlars en riqueses materials sense explotar a l'Afganistan, que continua sent un dels cinc països més pobres del món.

Amb promeses de millora o sense, l'únic clar és que l'última guerra de l'Afganistan, que va començar amb allò que George Bush Jr. va anomenar "operació Llibertat Duradora", ha estat un èxit sense precedents per a la seguretat internacional i la implantació de la democràcia en aquell país. Havíem de portar-hi la llibertat, però l'horror, la crueltat i la corrupció continuen sent allà els únics drets humans coneguts. Estaria bé que un dia Aznar, Zapatero i Rajoy (i els seus ministres de Defensa en aquests anys: Trillo, Bono, Alonso, Chacón i Morenés) sortissin a explicar què hi ha fet exactament Espanya. I que els amants de les cassolades contra l'imperialisme ianqui tinguessin ni que fos un gest de compassió per les víctimes de l'integrisme talibà, com la Najiba, que pel que veu no es mereixen res.

stats