11/07/2012

Les condicions del rescat mostren que Espanya està tutelada

2 min

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha reiterat moltes vegades que les condicions del rescat bancari espanyol només afectarien el sector financer i no la política econòmica. Ahir, en conèixer-se aquestes condicions, De Guindos va limitar-se a especificar que no n'hi havia de "noves". És clar que les recomanacions econòmiques de Brussel·les, començant per la pujada de l'IVA -contra la qual estava el govern espanyol-, ja s'han convertit en obligacions.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El govern del PP ha aconseguit dues coses immediates: primer, allargar fins al 2014 el termini per tenir un dèficit inferior al 3% (ara és del 8,9%); i segon, pel que fa al rescat, els bancs en dificultats podran rebre aquest mateix mes 30.000 milions d'un total de fins a 100.000.

A Mariano Rajoy, però, aquest èxit no li surt gratis. I no tan sols per les condicions imposades a la banca ajudada (reduir plantilles, no pagar dividends, limitar sous, obligar els inversors a assumir pèrdues, crear un banc dolent per als actius tòxics...) o la banca en general (un 9% de solvència) o fins i tot les caixes que controlen bancs (com La Caixa). El memoràndum de condicions afecta també les competències de l'Estat. El ministeri d'Economia desplaça la capacitat de sanció i supervisió cap al Banc d'Espanya, que haurà de blindar la seva independència i passa clarament a estar tutelat pel Banc Central Europeu, el supervisor únic de la futura unió bancària europea.

I això no és tot. Rajoy ha de revelar avui les línies mestres dels pressupostos del 2013 i el 2014, que els socis europeus li han demanat conèixer en el marc de la nova vigilància europea dels comptes d'Espanya. S'esperen retallades dures de caràcter social i, a més de l'esmentada pujada de l'IVA, algunes afectaran els funcionaris de tot l'Estat. Serà un nou senyal de la transferència de sobirania. Les condicions del rescat deixen clar que qui paga els plats trencats de la bombolla immobiliària mana.

stats