20/06/2012

La cerca del consens rebaixa el contingut de la lluita de Rio+20

2 min

Fa 20 anys, la Cimera de la Terra va introduir en l'agenda de la política mundial els efectes del canvi climàtic, la biodiversitat i la desertificació. Dues dècades després, el debat està encès a causa d'una presa de consciència social més gran, però malauradament no es pot parlar d'avenços significatius en un món on els reptes es multipliquen. En essència, els recursos són finits en un planeta que, si la tendència no canvia, d'aquí quatre dècades haurà d'alimentar 2.000 milions d'habitants més.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els caps d'estat i de govern inicien la trobada de Rio+20 amb un document damunt la taula, que, en nom del consens, sacrifica les qüestions espinoses en què hi ha les principals discrepàncies entre els assistents. L'existència d'un text evita sortir-ne amb les mans buides, però alhora diu molt poc a favor de l'ambició amb què la cita afronta els reptes, i que fa que ONGs com WWF, Oxfam i Greepeace parlin de "fracàs".

Els Estats Units, amb un ull a la seva pròpia campanya presidencial i un altre als danys potencials de la crisi europea, veuen com cada cop més les economies emergents mouen fitxa i no accepten condicionaments de tercers. I a Europa, que solia empènyer la causa dins del bloc dels països desenvolupats, la crisi del deute li ha xuclat tota l'energia i la concentració. Potser no s'adona que l'economia verda no és un camp aliè, sinó un camí d'on aprendre. Dels informes presentats se'n desprèn que es poden crear en aquest àmbit fins a 60 milions de llocs de treball en dos decennis per ajudar a eradicar la pobresa. Del model de creixement n'hem d'aprendre unes quantes lliçons. L'ocupació és un dels grans temes que s'abordaran (hi ha 190 milions d'aturats, i en els pròxims 10 anys buscaran feina 500 milions de persones). Hi ha dades que fan reflexionar. Les ciutats ocupen un 2% de la superfície, però consumeixen el 70% de l'energia i emeten el 75% de les emissions que causen el canvi climàtic. Mil milions i mig de persones no tenen electricitat. I gairebé mil milions passen gana.

stats