30/04/2012

La delació ciutadana no és la millor arma contra la violència

2 min

La web dels Mossos per delatar els vàndals que causen aldarulls està aixecant molta polseguera. La violència que distorsiona de manera sistemàtica les pacífiques i legítimes protestes de la ciutadania no es pot tolerar. Però cal anar amb compte amb la manera com es combat, perquè la batalla de la seguretat ja hem vist que ens pot portar amb molta facilitat a trepitjar els drets dels ciutadans, començant per la presumpció de la seva innocència i el seu honor.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Es pot donar el cas hipotètic que una persona surti a la web dels Mossos no per haver estat protagonista de cap aldarull, sinó perquè algú, perquè sí o per ganes de fer-li mal, l'assenyali com a culpable. Un cop fet el mal, és difícil de solucionar el problema: a la xarxa res no s'esborra. La casuística ens pot portar també, com va ser el cas la setmana passada, a veure penjada la fotografia d'un menor, ja retirada. Tampoc no és gaire edificant una mesura que apel·la a un dels pitjors instints que pot tenir el ser humà: la delació.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha justificat el llançament d'aquesta pàgina web magnificant els perjudicis causats pels violents, que, per descomptat, no s'han de tolerar. Argumenta que en altres països existeixen instruments semblants i que és un mecanisme que ja es fa servir en casos de terrorisme i tràfic de drogues. Sembla desproporcionada la comparació amb aquests delictes i cal vigilar molt perquè no tots els delictes es poden tractar igual. Cal escoltar la veu dels advocats, que han qualificat la mesura d'"inquietant" i que consideren la seva validesa jurídica "incerta".

Fa poc l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo explicava que aquesta web demostra la ineficàcia policial per acabar de manera contundent amb aquests actes violents, que es repeteixen a cada manifestació. Si, com diuen, tenen localitzats els vàndals, la seva funció és controlar-los i evitar els disturbis. La crida a la delació només serveix per criminalitzar les protestes.

stats