08/05/2012

Per què un no d'entrada a sanejar la banca amb el fons de rescat?

2 min

El Fons Monetari Internacional (FMI) va enviar una missió prospectiva a Espanya entre el gener i l'abril i, entre les seves primeres conclusions, conegudes fa pocs dies, subratllava que hi ha institucions financeres "vulnerables" que cal sanejar "de manera ràpida i adequada", entre altres raons per "evitar un impacte negatiu sobre els bancs més sòlids". L'FMI no especificava noms, però sí que cridava a prendre mesures en la gestió "dels bancs ajudats" i, entre aquests, "el de més volum"; és a dir, Bankia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El govern Rajoy va aprovar el febrer passat una reforma del sistema financer per sanejar-lo, però cada cop va quedant més clar que la reforma ha quedat curta. La reforma va quantificar les necessitats del sanejament en 52.000 milions d'euros, estimació que diversos analistes veien insuficient; també algunes veus a Brussel·les i la mateixa directora de l'FMI, Christine Lagarde, que han suggerit la possibilitat que Espanya recorri al fons de rescat europeu per sanejar el sector financer. És una opció que, veient l'estat de les arques públiques, valdria la pena sospesar abans de rebutjar-la, com ha fet Rajoy.

De tota manera, les negatives de l'executiu del PP, com ara la de recórrer al fons de rescat, ja no tenen credibilitat, vist com ha canviat de parer amb l'IRPF, l'IVA, l'amnistia fiscal, el banc dolent o, ahir, el sanejament de la banca sense un euro del contribuent. El que sembla clar és que, si hi ha diner públic, serà per a Bankia, amb els comptes sense auditar, l'entitat amb més actius tòxics (superen els 31.000 milions) en proporció al seu volum, prou sistèmica perquè no se la deixi caure i, sobretot, el banc on el PP ha tingut històricament més pes. La reestructuració de Bankia protagonitzada per Rato, de la qual treia pit ell mateix fa pocs dies a Barcelona, no convenç l'FMI, que reclama "millores en la gestió". Part dels dubtes als mercats sobre Espanya tenen més a veure amb el sistema financer que amb el deute.

stats