29/02/2012

El deute a les entitats socials agreuja una situació de risc

2 min

La situació de les entitats socials és cada vegada més crítica. Ja fa temps que adverteixen que en un moment de més demanda dels seus serveis a causa de l'agreujament de la crisi estan ofegades per la falta de crèdit i, sobretot, pel retard a l'hora de cobrar els diners compromesos per les administracions. Ahir, finalment, van presentar un càlcul d'aquest deute i la xifra fa feredat. En total, els deuen 899 milions d'euros, dels quals la part substancial, 709 milions, correspon als endarreriments de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La quantitat és el càlcul que fan les entitats i empreses del tercer sector basant-se en una mostra significativa que recull la suma dels pagaments pendents per contractes, convenis o subvencions. Ni tan sols s'han pagat els diners promesos al setembre pel departament de Benestar Social als centres geriàtrics i de discapacitats, quan se'ls va dir que ells serien una excepció en els ajornaments anunciats per falta de diners a la caixa. La situació és crítica a tot arreu. La Generalitat no té liquiditat, el deute als proveïdors pot arribar als 6.500 milions i cada cop li és més difícil aconseguir crèdit. El que no pot passar, però, és que els més febles de la cadena es quedin sense la mínima xarxa per sobreviure. Les entitats socials fan una funció fonamental en aquests moments i haurien de tenir, com demanen, un tracte preferent del Govern.

Una preferència, també és veritat, que haurà d'anar en paral·lel a una reflexió del sector sobre com redefinir-se per trobar nous ingressos i guanyar eficàcia. Segons van explicar ahir, són gairebé 4.000 entitats amb prop de 100.000 treballadors. I dediquen el 80% del seus pressupostos a pagar nòmines, ja que gran part del seu servei és l'atenció a les persones. És absurd que a sobre hagin de dedicar part d'aquests diners a pagar interessos pels crèdits que han hagut de demanar pels impagats del Govern: és un deute de risc que no ens podem permetre. Ens hi va la pau social.

stats