06/06/2012

Un any difícil amb un alt risc d'incendis requereix més controls

2 min

Quan encara ha de començar la campanya d'estiu, aquest ja és un dels pitjors anys per a Catalunya pel que fa a incendis forestals. El de Rasquera, que va cremar 2.786 hectàrees, va ser el més fort i també un avís del que pot passar. L'hivern ha estat fred, però gairebé no ha plogut. La vegetació s'ha glaçat i assecat abans d'hora i ara n'hi haurà prou amb una petita espurna perquè, si el vent ajuda, cremin boscos i muntanyes.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El mateix conseller d'Interior, Felip Puig, es va mostrar ahir molt preocupat pel que pot passar aquest estiu. De fet, el seu departament ha destinat 1,3 milions més d'euros a la campanya. I les crides a la població perquè augmenti les precaucions també s'intensificaran.

A més del 23% de focs provocats per piròmans, una de les branques més menyspreables de la delinqüència, se sap que un 40% dels incendis que s'han produït en l'última dècada s'haurien pogut evitar. En gran part han estat fruit de negligències -una cigarreta mal apagada tirada al voral, una crema de matolls inoportuna que es descontrola- o de la mala conservació i control de les línies elèctriques que travessen els boscos.

Aquest 40%, aquest any més que mai, ens l'hauríem d'estalviar i totes les campanyes de conscienciació seran poques si serveixen per evitar que el percentatge creixi encara més.

La prevenció és fonamental i no l'haurien d'extremar només els ciutadans sinó també les administracions, que tot i conèixer la situació crítica, no poden menystenir cap control per evitar els riscos. És urgent que el pla de política forestal que ha anunciat el Govern es presenti com més aviat millor. El mal estat de molts boscos, plens de fusta seca, és benzina per al més petit foc. Ja fa temps que caldria una millor gestió de la massa forestal i també, per descomptat, assegurar-se que s'hi destinaran els mitjans i el personal necessaris. Bombers i voluntaris han de tenir clars els drets i les funcions perquè enmig d'un incendi no hi pot haver, com va passar a Rasquera, conflictes laborals.

stats