24/06/2016

‘Catxit’

2 min

Quan et diuen que “Catalunya sempre ha sigut profundament europeista”, el que potser t’estan dient és que, com que Catalunya no té estat, sempre hem preferit mirar a França que mirar a Espanya. Les generacions anteriors a la meva -quan un bitllet d’avió encara era un luxe- associaven França al desenvolupament i Espanya al subdesenvolupament. La frontera de França és molt a prop. Madrid o Càceres, lluny (la xarxa viària espanyola, tan centralista, tampoc hi ha ajudat). Potser els nòrdics, poc efusius com nosaltres, ens semblen més propers que els extremenys.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però una cosa és ser europeista i l’altra ser europeu. Sempre he vist el Brexit amb comprensió, tranquil·litat i enveja. Entenc que per als espanyols sigui important ser a Europa i que per als britànics (amb una moneda pròpia, aigua que els envolta i els volants a la dreta) no. Per a Espanya ser europeu és anar a viure a un bloc que té piscina comunitària i poder dir “Tinc piscina”.

Per als anglesos (els escocesos i els irlandesos no són anglesos) anar a viure al bloc és haver de compartir una piscina, quan a la segona residència ja en tenen una de pròpia, i perdoneu la metàfora. Ens emmirallem en els Estats Units. Però els Estats Units -i això és molt important- se senten part de la “mateixa” nació. Tenen la “mateixa” llengua. A Europa -ho deia l’altre dia en Sáez- Xipre té dret a llengua oficial, però Catalunya no. A Europa no hi caben els refugiats. Per a què la volem, excepte per acatar ordres d’Espanya, que acata ordres d’Alemanya? Cap analista l’ha encertada. La por -quan no hi ha un Fernández Díaz fent guerra bruta- no funciona. Cau la borsa? Potser es recuperarà. I hi seguirà havent lliga de futbol europeu. Se’n sortiran ells i Europa se n’haurà de sortir, tot i que ara hagin marxat els veïns del dúplex i la derrama de l’ascensor sigui més cara per als altres.

stats