22/02/2012

Els "excessos" policials han de ser investigats a fons

2 min

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i la delegada del govern a València, Paula Sánchez de León, han anunciat que investigaran si s'han produït excessos en les càrregues policials contra els estudiants de l'institut Lluís Vives de la capital. Aquesta seria una molt bona notícia, una prova de maduresa democràtica, si no fos perquè hi ha motius per dubtar de la seva sinceritat. Primer perquè arriba tard, gairebé una setmana després dels primers incidents. I segon perquè les imatges de la brutalitat policial han donat la volta al món (diaris com The New York Times o Le Monde se n'han fet ressò) i han amenaçat el prestigi exterior d'Espanya. Aquestes imatges deixen bastant poc marge de dubte sobre la desproporció d'unes càrregues policials que, a més de produir desenes de ferits i sembrar el caos al centre de València, no han fet més que alimentar el foc de la revolta. La lamentable estampa dels antiavalots perseguint porra en mà estudiants d'ESO sense cap més arma que la paraula quedarà com un dels records més nefastos de la gestió de l'ordre al País Valencià.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els estudiants, recordem-ho, van iniciar les protestes perquè les retallades havien convertit un centre educatiu de referència en un lloc inhòspit on no hi havia diners ni per encendre la calefacció.

A partir d'aquí, doncs, cal arribar fins al fons: qui va donar l'ordre de carregar sense manies?, qui va permetre l'entrada dels antiavalots dins el recinte escolar?, es va excedir algun agent?, es van respectar els drets dels menors detinguts?, per què es va trigar tant a informar els pares?

Només si es responen totes aquestes preguntes podrem creure en la sinceritat d'una Sánchez de León que dilluns defensava a totes l'operatiu policial.

I un cop aclarides aquestes qüestions encara caldrà resoldre quines mesures es prenen contra un responsable policial que és capaç de qualificar els seus propis conciutadans d'"enemic" i sobrepassar així tots els límits del ridícul.

stats