Maureen Dowd
25/02/2012

El fanatisme religiós de Rick Santorum

4 min

THE NEW YORK TIMESA Rick Santorum l'han titllat de Savonarola modern. És fer-li un honor massa gran. Més aviat és com un mul·là de poble. "Satanàs té els Estats Units d'Amèrica en el seu punt de mira", va dir el candidat presidencial conservador l'any 2008. "Satanàs ataca les grans institucions dels Estats Units servint-se de formes de depravació com l'orgull, la vanitat i la sensualitat; amb aquests elements ataca les plantes vigoroses que tan profundament han arrelat en la tradició nord-americana".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però ¿des de quan la sensualitat ha esdevingut una forma de depravació? No trigarà a proposar que censurin Barry White.

Santorum no està compromès en una simple croada cultural, sinó en una "guerra espiritual", com va dir fa quatre anys. "El Senyor de la Mentida sotja a qui podem esperar que sotgi: un país bo, decent, poderós i influent, els Estats Units d'Amèrica", va dir als estudiants de la Universitat Ave Maria, a Florida. I va afegir que al nostre país el corrent principal del protestantisme "està devastat". "Segons el meu parer ha quedat fora del món cristià".

Satanàs ataca, em va dir un exorcista catòlic, quan hi ha "ferides al cor". Santorum, a qui fins i tot els meus germans ultracatòlics titllen de "massa catòlic", creu evidentment que les ferides a l'ànima dels Estats Units d'Amèrica inclouen, per exemple, els homes i dones que practiquen el sexe per raons diferents de la procreació, persones que mantenen relacions amb gent del mateix sexe, dones que utilitzen mètodes anticonceptius o que es fan un test prenatal, ecologistes que "eleven la Terra per sobre de l'home", dones que treballen a fora de casa, escoles públiques "anacròniques", mormons (que practiquen un culte que alguns cristians consideren "perillós") i el president Barack Obama (a qui de manera indirecta i rebuscada va comparar amb Hitler i a qui va acusar de tenir "una teologia falsària").

Si més no, Santorum no ha arribat a l'extrem de l'evangelista Franklin Graham, que al programa Morning Joe va dubtar insidiosament del cristianisme del president.

El mul·là Rick, que ha convertit la pregària en una manera de fer carrera, va dir a Jake Tapper, d'ABC News, que estava en desacord amb la decisió del Tribunal Suprem del 1965 de retirar la prohibició dels mètodes anticonceptius. I al mes d'octubre va insistir que l'ús d'anticonceptius "no està bé". "És una llicència per fer coses en el terreny sexual que és contrària al que se suposa que ha de ser", va afegir.

De vegades, Sanitarium -així el van batejar a The Sopranos - s'esforça a endolcir una mica els seus sermons retrògrads per no allunyar les dones republicanes i independents a les quals els agrada treballar, veure que els seus fills són formats per professionals i portar roba interior Victoria's Secret.

Divendres passat va dir a The Washington Post que, tot i que no vol finançar la contracepció a través d'organitzacions que es dediquen a la planificació familiar com ara Planned Parenthood, tampoc la prohibiria: "La idea que jo intervindré en el control de natalitat de la gent és ridícula. He fet afirmacions sobre les meves creences morals, però en aquest cas no les imposaré a la gent".

No em tranquil·litza gaire. En la meva carrera he vist molts candidats negar que farien el que com a presidents acaben fent, i veient presidents que deixen que les seves creences, desitjos i inseguretats personals conformin les decisions polítiques. El mul·là Rick posa en qüestió aspectes relatius a la salut i la seguretat de les dones que estaven resolts fa temps. ¿Hem de creure que si assoleix més poder deixarà de banda la seva croada?

Fa poc, The Huffington Post recordava que el 1995 Santorum va dir a Philadelphia Magazine que "durant tota la vida havia sigut bàsicament partidari del dret d'escollir de les dones, fins que es va presentar al Congrés". Aleshores, deia Santorum, va llegir "literatura científica".

Santorum, segons sembla, ha decidit que la mina d'or electoral està en l'explotació implacable de les qüestions culturals i socials polèmiques. A diferència dels Bush, no té intermediaris per treure profit dels prejudicis de la gent: fa la feina ell mateix.

¿Com és que els republicans no volen que el govern s'immisceixi en l'economia (i s'oposen al rescat de la indústria automobilística) i en canvi sí que volen que es fiqui en la vida de la gent per dir-los com l'han de viure?

En un partit caracteritzat per la nostàlgia de temps passats farcits de desigualtats terribles, Santorum té èxit perquè reconeix sense cap vergonya que vol fer que el país tiri enrere.

El governador de Virgínia, Bob McDonnell, del Partit Republicà, que es postula com a candidat a la vicepresidència, també vol arrossegar les dones altra vegada cap a dins de la cova. Aquesta setmana la indignació popular ha obligat l'assemblea legislativa de Virgínia a aturar un projecte de llei per sotmetre les dones que volen avortar a un primitiu procediment d'ultrasons que requereix la inserció d'una vareta a la vagina. Amb aquesta intrusió, els grups antiavortistes esperen que les dones, en veure els trets del fetus o sentir-ne parlar, s'avergonyeixin i canviïn d'opinió.

El representant demòcrata, Lionell Spruill, va afirmar amb contundència que aquesta llei imposaria la "violació legal". "No em puc creure que falteu al respecte a les dones i les mares d'aquesta manera", va etzibar als seus col·legues. "És una legislació senzillament maliciosa, i constitueix un assetjament aprofitant-se d'una situació de poder".

Mentre el legislatiu de Maryland, dominat pels demòcrates, ha aprovat una llei per permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe, el legislatiu de Virgínia, dominat pels republicans, ha aprovat una llei que permet que les agències d'adopció privades discriminin els homosexuals que volen ser pares.

El riu Potomac, que divideix els dos estats, sembla cada dia més ample.

stats