24/07/2012

Abans de les flames, el foc s'apaga amb bona gestió forestal

2 min

La tràgica pèrdua de vides humanes i la meritòria i sovint heroica tasca dels cossos de bombers no ens poden fer perdre de vista que la millor política contra els incendis forestals és la prevenció. I al costat de l'educació cívica, la millor prevenció és una gestió forestal i agrícola responsable, concebuda necessàriament a llarg termini, i duta terme en paral·lel a una política urbanística rigorosa, que marqui bé la diferència entre camp i ciutat. Per desgràcia, Catalunya no és un bon exemple. L'abandonament del camp i el bosc, tant per part dels propietaris -que han vist com en unes dècades el bosc passava de ser un negoci a ser un llast- com de les administracions públiques, que no han sabut o no han volgut actuar per revertir aquesta pressió del mercat, han creat les condicions per afavorir incendis letals com el que encara crema a l'Alt Empordà.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En un territori mediterrani, procliu per tant als incendis, ignorar aquesta realitat és enganyar-se. Com s'ha remarcat aquests dies, per molts mitjans tècnics de què es disposés, era materialment impossible aturar les flames: la tramuntana, la sequedat provocada per un hivern poc plujós, l'orografia i l'estat del bosc -en molts casos encara amb branques i arbres caiguts a causa de les nevades de fa dos anys- ho impedien. Malgrat les retallades dels últims temps en les dotacions per als bombers, a Catalunya s'han fet notables esforços públics durant anys en aquest apartat necessari de la lluita contra el foc. En canvi, la gestió forestal i la política agrícola integral no han rebut una atenció equiparable. Els nombrosos estudis i propostes tècniques per actuar al bosc han quedat sempre als calaixos.

Sempre resulta més vistosa i mediàtica l'èpica lluita contra un incendi que la pedagògica feina diària d'ajudar propietaris i pagesos, i de convèncer el ciutadà de la necessitat de treballar i respectar el paisatge natural. Hi ha molta feina per fer i, si no es fa, continuarem havent d'apagar dramàtics incendis.

stats