03/12/2011

Els funcionaris locals també patiran les retallades

2 min

Era d'esperar que les últimes retallades arribessin també als ens locals. Els ajuntaments fa temps que envien missatges de socors i no és estrany que alguns hagin demanat ajut a Presidència perquè els ajustos que fa el Govern als seus funcionaris es puguin aplicar també als treballadors locals. Ara mateix sembla que no hi ha cap administració que tingui prou diner líquid per afrontar les despeses necessàries per mantenir en marxa la maquinària.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquests últims mesos els que han patit, i segueixen fent-ho, són les empreses que tenen subcontractats els serveis municipals, que en molts casos fa temps que no cobren, i també estan més que desesperats els proveïdors. Fins ara, però, els ajuntaments no s'havien atrevit, en general, a tocar les plantilles dels seus funcionaris.

L'hora ha arribat. A l'espera del que pugui fer el govern de Rajoy, les retallades dràstiques anunciades ahir per María Dolores de Cospedal a Castella-la Manxa fan témer el pitjor. La primera mesura és aplicar als funcionaris locals, tant els d'ajuntaments com els de les diputacions, els ajustos anunciats per als treballadors de la Generalitat pel que fa a condicions laborals, com ara les lliurances, els extres per fills o la supressió dels dies addicionals de vacances en funció de l'antiguitat. En canvi, de moment no hi haurà reducció de les pagues extres i dependrà de cada ens local que es revisi o no la plantilla del personal interí.

Caldrà veure si amb això n'hi haurà prou. Alguns ajuntaments van inflar massa la plantilla quan hi havia vaques grasses, però ara els ingressos tot just arriben per pagar els sous, i els veïns tenen uns serveis de mínims. La situació és molt delicada i seria desitjable que tant el Govern com els sindicats estiguessin a l'altura de la situació i s'avenissin a negociar de manera ràpida i seriosa uns ajustos que, per responsabilitat, no queda més remei que fer, però que per justícia han de ser el màxim de racionals.

stats