14/06/2012

El futur de l'euro i la debilitat de l'Espanya de Rajoy

2 min

La gravetat de la situació de l'euro, i d'Espanya en particular, reclamaria molta més prudència de la que, per desgràcia, estan fent gala els actors polítics implicats en el drama, especialment el govern encapçalat per Mariano Rajoy. Des del seu accés a la Moncloa, l'executiu del PP no ha fet sinó negar-se a si mateix a cada pas, i debilitar així encara més l'Estat de cara als mercats, que com més va més desconfiats es mostren sobre la capacitat espanyola de redreçar les pròpies finances, i això malgrat la intervenció d'Europa per frenar el daltabaix. La mala imatge que a hores d'ara té Espanya al món, alimentada per una política erràtica, està empitjorant dia sí dia també la situació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Parapetat en un retòric i inconsistent orgull nacional, sense fer-se càrrec de la gravetat del moment i de la pròpia debilitat, Rajoy no ha deixat d'enganyar -no és veritat, per exemple, que demanés el rescat dels bancs; la veritat és que no el va poder evitar- i, cosa encara més greu, d'enganyar-se. El president espanyol hauria de baixar dels núvols i acceptar d'una vegada la crua realitat: l'abast real de la fallida del sistema bancari, la pèrdua de control sobre l'evolució del dèficit, la falta de credibilitat a l'exterior... Entendre el lloc exacte on ets no solucionarà res, però serà el primer pas per afrontar un problema que no té una sortida individual. Enmig d'una tempesta global, Rajoy governa un país petit i sense crèdit -en tots els sentits.

En aquest context, la intervenció de Brussel·les en l'economia espanyola, més que inevitable, és una imperiosa necessitat que inclou instruccions precises i de compliment obligat. I quan t'ajuden, has d'obeir i donar les gràcies. En realitat, Espanya ja és molt poc sobirana perquè està a mercè dels mercats.

L'única possibilitat que té de plantar-los cara és més integració econòmica i política a nivell continental, com ahir va reiterar el president de la Comissió Europea, Durao Barroso. Aquest és el camí a seguir. No n'hi ha cap més.

stats