19/05/2012

En una galàxia molt llunyana...

2 min

Avui que l'ARA us ofereix un diari galàctic amb les últimes notícies sobre Star Wars , potser és bon moment per refrescar la memòria sobre les connexions entre la saga interestel·lar més cèlebre de la història del cinema i la política catalana. Més o menys és sabut de tothom que el personatge de Yoda, aquell mestre jedi baixet que parlava d'una manera peculiar, va ser interpretat en hores lliures pel president Pujol, sense maquillar ni res: amb una túnica ja feia el fet, com quan al Polònia Sergi Mas es transfigurava en el president Montilla (el recorden?) només posant-se un vestit i una corbata. Jordi Pujol va fer, per cert, una carrera curta però intensa a Hollywood, centrada en personatges quimèrics però de gran càrrega simbòlica, com l'autogovern de Catalunya: a més del paper de Yoda a Star Wars , també el podeu veure en un altre clàssic de la ciència-ficció, Desafiament total , de Paul Verhoeven, en el paper d'un homenet misteriós que, no per casualitat, també és deia Yoda -Yoda Kuato, per ser exactes-. D'altra banda, el títol de Desafiament total era una referència directa al tancament de caixes.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però tornant a Star Wars , el president Pujol no era l'únic protagonista de la vida política catalana que pul·lulava pel món mític de George Lucas. Dintre del simpàtic robot R2-D2 hi anava una personeta que n'articulava els moviments, i que no era altre que el fill del president, Oriol Pujol, que aleshores era un marrec amb calça curta però que ja apuntava maneres. De la mateixa manera, el no menys entranyable C-3PO, el robot llargarut amb funcions de servei que sempre fugia quan hi havia perill, era interpretat per Duran i Lleida. El sempre estimat Chewbacca va ser interpretat per Andreu Mas-Colell (abans de perdre la cabellera), i el personatge de Han Solo duu aquest nom en homenatge a Oriol Junqueras. La infernal taverna galàctica on es reunien els personatges més extravagants de la galàxia s'inspirava directament en la seu del PSC al carrer Nicaragua. El sinistre Darth Vader, per molt que al final de la saga fos ridículament desemmascarat com un senyor desfigurat que passava per allà, era originalment Albert Boadella, que va escriure de pròpia mà la famosa frase "Luke, jo sóc el teu pare", per dir-l'hi algun dia a Albert Rivera. I afirma la llegenda que els productors van sospesar seriosament el nom d'Alícia Sánchez-Camacho per interpretar la princesa Leia, però que finalment la van descartar perquè no van aconseguir convèncer-la perquè deixés de robar plànols ni tampoc perquè callés ni que fos per un instant.

I atenció els lectors illencs, perquè també hi va haver una participació mallorquina destacada a la segona trilogia de Star Wars : segur que tots recorden l'insofrible Jar Jar Binks, el personatge més unànimement odiat pels fans de la sèrie. Doncs bé, no era altre que José Ramón Bauzá, que aleshores era a Los Angeles estudiant models educatius. Del costat fosc guardar-nos hem, lectors jedis. Que la Força ens acompanyi.

stats