31/01/2012

La indiscreció de Rajoy augura una reforma laboral dura

2 min

A Europa hi ha més de 23 milions de persones que han perdut la feina. I la mateixa Unió augura que, fins i tot si l'economia creixés més -cosa que no és aplicable, en tot cas, a Espanya, on l'economia recula-, els nivells d'atur es mantindrien elevats. Dues de les recomanacions que han sortit de la cimera comunitària celebrada ahir a Brussel·les són abordar els costos laborals en relació a la productivitat dels treballadors i emprendre una reforma del mercat laboral; cada estat, la seva.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En el cas d'Espanya, tot i els fruits que ha donat el diàleg social aquest gener, un micròfon indiscret en la primera cimera europea de Mariano Rajoy com a cap del govern espanyol fa preveure que la reforma que es plantejarà serà radical i profunda, fins al punt que Rajoy dóna per fet que li costarà "una vaga general". No és elegant que el president del govern comparteixi aquesta mena de confidències amb líders estrangers quan, més de dos mesos després d'haver guanyat les eleccions, encara no ha ensenyat les cartes sobre quins són els seus plans per resoldre el principal problema d'Espanya: l'atur.

A favor de Rajoy, però, hi juga la nova sensibilitat forçosa que la UE comença a mostrar envers el creixement i l'ocupació; forçosa pel risc de recessió si només es retalla la despesa. És el primer cop des de l'inici de la crisi que el discurs de l'austeritat, que en absolut es deixa de banda, s'acompanya almenys d'idees per reactivar l'ocupació.

Les conclusions de la cimera inclouen poder mobilitzar fons estructurals de la Unió per posar-los a disposició dels països amb més atur juvenil. Espanya té el nivell més alt de tot Europa (49,5%) i en serà un dels grans beneficiats. Segons els primers càlculs, amb uns 10.700 milions. El canvi de rumb d'Europa és tímid, però és un canvi. Ara toca que posi el mateix afany a combatre l'atur que el que demostra amb la importància d'unes finances públiques sanejades. Segons Rajoy, es pot fer tot alhora. Caldrà convèncer amb actes.

stats