31/10/2011

Un món ple de joves que viuran molts més anys

2 min

Avui, segons les Nacions Unides, naixerà la ciutadana 7.000 milions. És, naturalment, una estimació. Potser ja ha nascut, potser ho farà d'aquí uns dies. Qui ho sap? Segons el càlcul de probabilitats, han pronosticat que serà una dona -tot i que neixen més homes que dones, una altra cosa és que elles viuen més anys- i que viurà en una ciutat, com ja és el cas de la meitat de la població mundial.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els primers anys els passarà en un món on hi ha més joves que mai. El boom de naixements dels anys noranta ha fet que el nombre de persones que tenen entre 10 i 20 anys sigui més gran que mai. Això és un avantatge, perquè vol dir que hi haurà més energia, creativitat i il·lusió, però també s'ha de tenir present que suposa el màxim moment de pressió migratòria, perquè és la gent jove la que emigra per trobar una vida millor. De tota manera, el boom s'ha acabat. Aquesta dona (o home) que avui neix ja ho fa en una generació més reduïda. La població, a la majoria del planeta, comença a créixer molt menys -es preveu que tocarem sostre, entre 9.500 i 10.000 milions, a la segona meitat del segle-, i en el futur hi haurà sobretot molta gent gran, una bona notícia perquè vol dir que l'esperança de vida s'allarga. Ens haurem de replantejar moltes coses, des de l'organització del treball fins als estils de vida.

El que és evident és que el fet que siguem 7.000 milions no és apocalíptic. És veritat que la població mundial ha crescut de manera espectacular els últims 50 anys. Quan el 1960 érem 3.000 milions, el triple que l'any 1800, va arribar la paranoia i semblava que el món s'esfondraria pel pes de tanta gent. No ha estat així. És veritat que estem esgotant els recursos, però això no ho està fent la pressió demogràfica, sinó el consum insostenible dels països més desenvolupats. Això és el que ha de canviar. La tecnologia i la recerca han permès millorar la nostra qualitat de vida i hem de confiar que ho continuaran fent. Si hi ha pau, si no hi plagues, la noia que neix avui pot viure en un món millor.

stats