26/06/2011

El mascle alfa

2 min
El mascle alfa

"És curiós, però els homes encara no sabem viure sense líders. ¿No has pensat mai que aquesta necessitat de jerarquia és pura herència dels primats? O més lluny, mamífera. Gairebé tots els mamífers socials s'organitzen al voltant d'un líder, però semblaria lògic que nosaltres, els humans, la culminació de l'evolució, haguéssim superat aquesta dèria primitiva. Doncs no, al contrari, no sabem què fotre si no tenim un sergent que ens faci formar. Potser seria hora de començar a superar aquesta anomalia en lloc de perpetuar-la, no trobes?" Després d'aquesta parrafada etològica, Eudald Carbonell, l'arqueòleg, l'antropòleg, es mira el seu company d'ascensor com qui estudia un espècimen rar de qui s'espera una reacció aclaridora.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

I Oriol Junqueras, que s'acaba de postular com a futur líder d'Esquerra Republicana de Catalunya, se sent al·ludit, com no pot ser d'altra manera. "Tens raó, no hem evolucionat prou en aquest aspecte. I ho demostra el fet que els grups sense lideratge mai funcionen. Tenir un cap de colla és una exigència ancestral i no hem sabut vèncer-la. Qui sap si el pas evolutiu no consisteix tant a evitar els lideratges com a trobar una nova manera d'exercir-los".

L'Eudald s'adona que es troba davant d'un paio ple de bones intencions. Un homínid que encara confia, i això és sorprenent venint d'un estudiós de la història, que les idees poden transformar el món de forma positiva. "Amic meu -respon el paleontòleg-, et desitjo sort, perquè només l'atzar pot ajudar-te. El teu intent de lideratge en aquest grup humà concret, si ens fixem en les dades que es van repetint un cop rere l'altre, està destinat a una glòria efímera seguida d'una cadena de traïcions dels altres mascles del grup que conduirà, més d'hora que tard, a un nou fracàs espatarrant i a la teva expulsió. Això és el que diu una anàlisi racional". I l'Oriol somriu per sota el nas i deixa anar una frase breu però, ara potser sí, aclaridora: "Ho sé".

stats