16/11/2011

Els metges no han assolit l'objectiu amb una vaga a mitges

2 min

La vaga de metges ja ha obligat a canviar la visita concertada a 20.000 usuaris i ha fet funcionar molts hospitals a mitges. Usuaris i malalts han patit molts trastorns, però el sindicat Metges de Catalunya no ha assolit el seu objectiu: paralitzar la sanitat catalana. N'hi havia prou amb una passejada per alguns ambulatoris i hospitals per comprovar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els metges, doncs, no han guanyat el pols al departament. Encara el mantenen, és cert, però res fa pensar que es pugui forçar un canvi de plantejament de la conselleria que dirigeix Boi Ruiz. Aquest era l'objectiu de l'aturada, ja que la principal reivindicació era poder tornar al pressupost del 2010.

Com sempre, hi ha un ball de xifres sobre el seguiment. El departament de Salut diu que només han fet vaga el 20% dels metges i el sindicat assegura que han estat el 71%. La diferència és gran en funció de com es comptabilitzen els vaguistes i també de si es compten o no els professionals que s'han vist obligats a uns serveis mínims amplis, de dia festiu.

Com que la incidència de la vaga no ha estat tan gran com esperava el sindicat, el Govern es va permetre ahir treure pit i la va qualificar de "fracàs". Tampoc és això. La vaga, i el fet que molts dels usuaris hi hagin mostrat la seva comprensió, reflexa el malestar profund i raonat dels metges i faria bé el departament de tenir-ho en compte. Una altra cosa és que s'hagi convocat en ple procés electoral i de manera unilateral i corporativa sense comptar amb l'opinió dels altres sindicats del sector. Resulta difícil d'entendre que els metges en solitari es pensin que poden guanyar aquesta batalla. Tot plegat, en un context de negociació de les dràstiques retallades imminents que reclama l'ICS per tancar els comptes.

Els sindicats majoritaris han après aquests anys de crisi que no és un bon moment per fer vagues, i que abans d'arriscar-se a perdre'n una cal esgotar tots els recursos. Els metges potser ho entendran ara.

stats