08/10/2011

El millor bolet televisiu

2 min

Ha començat la temporada de bolets també a TV3 amb l'estrena, un any més, de Caçadors de bolets : un clàssic de la televisió nacional.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Caçadors de bolets fa múltiples funcions: reforça la cohesió de país, potencia el sentit identitari, perpetua una tradició, acompleix amb la funció de servei públic avisant-nos de zones geogràfiques propenses a les troballes i, a sobre, entreté. És més: fins i tot agrada. Dijous Caçadors de bolets va ser el programa més vist del dia a Catalunya. Més i tot que el Telenotícies . Més de sis-cents mil espectadors van observar en Nando Jubany arreplegant bolets.

Pel que fa al format es noten els esforços per fer evolucionar el clàssic sense perdre l'essència. No és fàcil perquè la temàtica central està molt acotada. Hem perdut, a més, l'entranyable Maria Ylla, la iaia que reflexionava sobre els temes més variats. Va tenir el seu merescut homenatge i record en el programa. Interessantíssimes com sempre les lliçons del micòleg Enric Gràcia. I s'hi ha incorporat El taller de l'Ada Castells per cuinar amb la canalla en aquesta ten dència a infantilitzar la televisió.

La Veu, com sempre, és un dels segells del programa. I perduren alguns elements de realització que són la meva debilitat: aquells plans en què la càmera ja ha trobat el bolet i veus els caçadors com s'hi passegen a prop. Tot i que segurament comporta una mica de comèdia i hi ha vegades que es nota la molsa una mica aixecada perquè es vegi bé el rovelló per la tele, és la manera més perfecta de plasmar en imatges la sensació que tens d'anar a buscar bolets. Aquell caminar lent per la muntanya pensant que els bolets et veuen a tu i els vas deixant enrere i perds l'oportunitat d'omplir el cistell. Aquella sensació d'acuit i amagar amb els bolets que en el programa tan bé han sabut interpretar.

Bentornada la temporada de bolets i benvinguda la televisió més comestible entre tanta oferta verinosa.

stats