27/12/2011

La missió a Síria de la Lliga Àrab pot acabar sent útil al règim

2 min

Baixar al-Assad ha promès facilitar la feina als integrants del grup d'observadors internacionals de la Lliga Àrab que divendres passat van començar a arribar al país i que tot just ara comencen la seva tasca. En total, se n'hi acabaran desplegant gairebé 200. L'objectiu de la missió, que ha costat moltes setmanes de pactes, equilibris i indecisions, és ajudar a aturar la violència "de totes les parts" que pateix Síria, segons el que s'ha acordat.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La seva feina arrenca enmig d'un bany de sang de proporcions desconegudes després de nou mesos de protestes. La repressió s'ha traduït en 5.000 morts, segons l'ONU, o en 6.000, segons algunes entitats de drets humans. Ahir a Homs, un dels focus de contestació al règim, van morir més de 20 persones, i desenes van resultar ferides. L'oposició ha urgit els observadors a anar-hi.

Especialment impactant i sospitós va ser el doble atemptat amb cotxe bomba de divendres passat a Damasc, que va fer 44 morts i 166 ferits. El règim va dir que Al-Qaida, o bé els Germans Musulmans, en podien ser els responsables. Ells ho han negat. Alguns membres de l'oposició suggereixen que va ser obra dels serveis d'intel·ligència per escampar el caos i la por.

Al-Assad ha trigat molt a acceptar testimonis en un país on la premsa estrangera no posa els peus. I el fet que després de tanta vacil·lació hagi transigit comporta un risc: que només vulgui embolicar la troca, retardar una mica més l'actuació del Consell de Seguretat de l'ONU. Perquè la missió només té sentit com a antesala d'un diàleg amb l'oposició, de l'alliberament de presos polítics i d'un procés que ha de conduir a la caiguda del règim.Els observadors s'han de poder bellugar lliurement pel país i parlar amb qui vulguin, si no volen acabar servint als interessos del règim, que els vendrà el discurs de la por al terrorisme i als grups armats aïllats, com si Síria no tingués la seva primavera ni hi hagués una protesta civil contra Al-Assad.

stats