30/06/2016

El do de saber explicar les coses

2 min

Un dels millors programes de Televisió de Catalunya és, sense cap mena de dubte (i perdoneu que hi insisteixi), Món 3/24, el programa que cada dimarts, de la mà de Xesco Reverter, ens informa de l’actualitat internacional amb rigor i amb una capacitat pedagògica admirable. Fan comprensibles, amenes i properes les qüestions més enrevessades del panorama mundial. El millor és la capacitat que té per relacionar esdeveniments, trobar metàfores que facilitin el missatge que volen explicar i donar un context a la informació perquè no sigui feixuga. Sovint, i quan la informació ho permet, hi ha un sentit de l’humor subtil i finíssim i una habilitat indubtable per jugar amb la imatge i potenciar-ne el significat. Aquesta setmana van emetre l’últim programa de la temporada i va ser una absoluta meravella. Com era lògic, van centrar-se en el Brexit i ens en van explicar el perquè i les conseqüències. Entre David Cameron i Boris Johnson, van començar atorgant el títol de cínic de l’imperi al primer i van fer un perfil interessantíssim dels dos personatges i el seu particular vincle. Van analitzar els tòpics del caràcter britànic per explicar la victòria del sí a marxar de la UE i van il·lustrar-ho també a través dels paral·lelismes amb una pel·lícula de James Bond. Un programa brillant que, a la segona part, va mostrar imatges molt impactants i d’una gran rellevància informativa sobre Veneçuela. Si us vau perdre l’espai, recupereu-lo perquè és una joia periodística digna de premi.

L’endemà dimecres, al TN vespre, tornàvem a tenir l’oportunitat d’escoltar Xesco Reverter explicant els nous interrogants que obria el Brexit. A través de la realitat augmentada, el plató de Toni Cruanyes es va convertir en una mena d’Europa en miniatura i Reverter s’anava movent entre edificis emblemàtics de Londres i Estrasburg per evidenciar-nos les enormes contradiccions polítiques que suposava la decisió del referèndum. Cadascun dels interrogants que anava obrint Xesco Reverter deixava l’espectador perplex. No tinc clar que a la BBC ho hagin explicat tan bé. El talent del cap d’internacional dels serveis informatius de TVC per sintetitzar la informació i fer-la accessible a l’espectador és admirable. El TN vespre va demostrar com es pot apujar l’exigència del que ha de ser un informatiu: fugint de la inèrcia i trobant un to singular per transmetre l’actualitat més complexa.

Com a espectador, et sents respectat perquè en l’esforç explicatiu demostren que pensen en qui hi ha a l’altra banda de la pantalla. La fidelitat dels que cada dia sintonitzen el canal i dipositen la confiança en el Telenotícies s’ha de veure recompensada amb moments com el que va proporcionar Xesco Reverter. Interpretació informativa i anàlisi amb personalitat i rigor. El do de saber explicar les coses és clau, perquè és el que determina la diferència entre informar-te de l’actualitat i obrir-te els ulls a la realitat.

stats