23/09/2016

Iñaki Gabilondo i els hàmsters

2 min

Dijous a la nit, al programa Cuando ya no esté, de Movistar+, el periodista Iñaki Gabilondo va entrevistar Neil deGrasse Tyson, un excel·lent divulgador i un científic molt mediàtic. És la veu que narra la famosa sèrie documental Cosmos i el director del Planetari Hayden, que està adjunt al Museu d’Història Natural a Nova York. Va estudiar en un institut de secundària al Bronx d’on han sortit vuit premis Nobel. És deixeble de Carl Sagan, el famosíssim astrònom nord-americà. Un home singular, d’una cultura enorme, que sempre que pot es vesteix amb motius còsmics a les corbates i les armilles. Per asseure’s cara a cara amb Gabilondo lluïa una corbata amb espirals de pols d’estrelles. Al periodista li feia moiré la quadrícula de l’americana.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En el programa, Gabilondo intenta plantejar com serà el món d’aquí vint-i-cinc anys conversant amb persones de reconegut prestigi en el món de les arts, les ciències, la tecnologia i la política. És una mirada al futur des dels interrogants que ens podem plantejar en el present. L’entrevista a DeGrasse Tyson va ser extraordinària per la capacitat admirable del científic de convertir en senzills i lògics aspectes de l’Univers que ens semblen molt complexos. A la vegada, va poder explicar amb molta claredat fins a quin punt les inversions econòmiques posen en dubte el que puguem aventurar ara sobre els viatges a l’espai o la possibilitat d’habitar la Lluna o Mart.

Impossible assegurar què passarà si no sabem quants diners hi haurà en el futur. Va ser molt interessant tot el que va explicar sobre la supèrbia de l’home a l’hora de fer vaticinis sobre la vida extraterrestre i la possibilitat que hi hagi intel·ligència més enllà de la Terra. La manera com va desmuntar les teories que posen l’ésser humà com a centre de l’Univers a l’hora de decidir què és o no intel·ligència t’enganxava a la pantalla. La comparativa que va fer de l’home amb el ximpanzé, o la metàfora del cuc per relativitzar el nostre paper a la Terra, et mantenia atrapat i encuriosit. Fins i tot les teories que va exposar sobre la possibilitat d’una cinquena dimensió van semblar mínimament accessibles a la comprensió de l’espectador neòfit en el tema. Amb sentit de l’humor i mantenint la humilitat que exigeix a l’espècie humana, DeGrasse Tyson va parlar no només de l’Univers i dels possibles avenços científics per saber-ne més, sinó també de sociologia, de demografia, de biologia, de psicologia i d’història. DeGrasse va deixar anar una frase que ens alertava i ens demanava cautela respecte les nostres pretensions d’ocupar l’espai més enllà del nostre planeta: “Vés a saber, potser som només els hàmsters en una gàbia anomenada Terra”.

Per sort, aquests hàmsters potser no viatjarem a l’espai però encara conservem prou intel·ligència per fer i veure aquest tipus de televisió i no només impulsar la roda.

stats