ATEMPTATS CONVIVÈNCIA
Balears 18/01/2015

Els musulmans lamenten com s’escampen els prejudicis

Des de les Balears rebutgen l’atac a la revista satírica ‘Charlie Hebdo’

Maria Fuster
3 min
‘ARRAHMADE’
 Youssef Jouihri és el president de la mesquita de la Misericòrdia.

Palma“Estam malament, ofesos, angoixats”, diu Youssef Jouihri, president de la mesquita de la Misericòrdia, en àrab Arrahmade, ubicada al barri palmesà de Pere Garau. Tot i la seva amabilitat i el seu tracte respectuós, Youssef parla amb tensió, reforçant les paraules, com per desmuntar la falta de comprensió generalitzada que percep. “Els terroristes no eren autèntics musulmans”, diu. Per ell, l’autèntic seguidor de l’Islam és Lassana Bathily, un jove musulmà que va salvar sis persones amagant-les a la cambra frigorífica quan el supermercat jueu on ell treballava com a caixer era assaltat pel terrorista Amedy Coulibaly. Es lamenta que ara ningú pensa en l’Islam i recorda Lassana i la seva heroïcitat; la gent només el relaciona amb els autors de l’atemptat contra la revista satírica Charlie Hebdo, on varen ser assassinades 17 persones.

Youssef, que té 49 anys i en fa 25 que viu a Mallorca, actualment al barri de la Soledat, també es queixa de la manca de sensibilitat dels mitjans de comunicació occidentals per reproduir la imatge del profeta, cosa que és una greu ofensa a les seves creences. “La premsa és com la llum a través de la qual sabem què hi ha al món, però la llibertat d’expressió ha de tenir uns límits. El profeta Mohammed és més sagrat que els nostres pares i que els nostres fills. Els no musulmans no saben el que realment representa per nosaltres. És la vida. És l’ànima”, explica, i posteriorment remarca que insultar el profeta és fer-ho a 1.500 milions de persones de la comunitat musulmana. Això sí, davant una ofensa el que s’ha de fer és anar a denunciar-ho al jutjat, assegura.

Més respecte

“Personalment crec que els espanyols són més respectuosos que els francesos”, comenta aquest home, que hi ha viatjat moltes vegades. Tot i així, a Mallorca, Youssef i la seva família han rebut insults. “Ens han dit: moros o partiu al vostre país”. Remarca que sempre ha estat gent de la Península els que els han increpat i també que normalment han trobat persones respectuoses. “L’altre dia, poc després del que va passar a França, un home en una cafeteria va dir en veu alta: “Els musulmans sempre donau problemes”. Jo hi vaig parlar i li vaig fer veure que no podia generalitzar. Era com dir: com hi ha ETA, tots els espanyols són terroristes. Al final em va donar la raó”. I és que tot és fruit del desconeixement, comenta.

El profeta amagat per Occident

“Per què Occident amaga el profeta Mohammed? Per què coneixem Ghandi, Martin L. King o el Dalai Lama i sabem tan poc d’ell, malgrat que ha fet i ha dit coses meravelloses?”, es demana Yusuf Cabré, català convers a l’Islam que resideix a Eivissa i que des de l’any 68 fins al 71 va viatjar per 20 països musulmans. Yusuf Cabré, llavors Josep, després d’estudiar a París, a la Universitat de la Sorbona, Estudis de Religió i Cultures Comparades, volia cercar experiència directa a Àsia. De camí es va enamorar de l’hospitalitat dels musulmans i va descobrir que tot el més guapo i més bo d’aquelles persones era també als llibres de l’Islam. Yusuf no atura de fer preguntes. “Tu coneixes algú que es digui Mahoma?”, em demana. “No”, responc. “I quants Mohammed?”. “Uns quants”, dic. “El nom del profeta és Mohammed. Mahoma és un nom que es va inventar la clerecia fa molst segles i que volia dir: ‘el que no va complir la seva missió’”.

La ignorància és el problema de fons, assenyala, també pels terroristes “No coneixien l’Islam. Eren plens de ràbia i d’odi, sense futur ni present. A més a més, els dos germans eren dos orfes nascuts a França. No eren acceptats pel seu país, ni tampoc pel de la seva família. Tenien una identitat marginada i destruïda. La seva acció ha perjudicat milions de musulmans”. Ells han alimentat un prejudici que ve d’enfora. “Jo fa temps vaig escoltar a Granada: ‘A aquests musulmans de merda els haurien de matar a tots’. I a Eivissa també he sentit insults”, confessa.

Tanmateix, per ell, el problema ara no és la gent del carrer, sinó “els polítics i els mitjans de comunicació que estan posant llenya al foc. I això pot ser molt perillós”, afirma.

stats