01/12/2011

La necessària racionalització del calendari de festius

2 min

Els ponts i els festius intersetmanals són una tradició molt arrelada en el calendari laboral i cap govern fins ara s'ha atrevit a intentar fer-ne una mínima racionalització. Multitud d'estudis i experts, però, ja fa temps que avisen que situacions com la que es viurà la setmana que ve, amb dos festius situats en dimarts i dijous, a més de provocar maldecaps en la logística familiar i de les empreses, repercuteixen negativament en l'economia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La setmana que ve esdevindrà pràcticament inhàbil, serà impossible fer moltes gestions, els centres de treball baixaran el ritme i la productivitat se'n ressentirà. D'altra banda és veritat que els ponts permeten una activitat d'oci i de viatges que resulta impensable en altres països. Però sobta que en un temps que fa bandera de la màxima flexibilitat horària per conciliar les vides professionals amb les personals, el calendari laboral sigui tan rígid i sotmès encara a les festes religioses tot i el caràcter laic de l'Estat. La por a afrontar aquesta qüestió és tan alta que ni tan sols s'ha plantejat en l'última campanya electoral, just quan s'està al davant d'una palanca que permetria vigoritzar l'activitat econòmica sense cap cost, només aplicant una fórmula estesa en els països dels nostre entorn: la de traslladar els festius al dilluns.

A la Gran Bretanya aquesta pràctica és tan habitual que rep el nom popular de bank holidays, pel costum de les entitats financeres de tancar els dilluns. Aquesta concentració permet minimitzar els efectes nocius dels festius que cauen entre setmana i entorpeixen el ritme laboral, que és una de les variables que afecten la productivitat.

A més a més, l'actual calendari resulta molt confús. L'exemple de la Setmana Santa resulta paradigmàtic, amb multitud de possibilitats de fer festa (els dies d'abans, els de després...), cosa que es converteix en un autèntic sudoku per a les empreses. Si els governs volen fer alguna cosa per la racionalització horària i laboral, aquí tenen una oportunitat d'or.

stats