11/04/2016

Si no pots creure en la justícia, pleguem

2 min

LA COMISSIÓ EUROPEA ha fet públic un informe que diu que el 56% d’enquestats creuen que els jutges i tribunals espanyols no són independents, i tenen una opinió entre dolenta i molt dolenta del sistema judicial. En aquest estudi Espanya queda en el lloc 23 de 28 classificats. La posició a la taula és de zona de descens. Concretament de zona de descens democràtic.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La desconfiança en la justícia té, doncs, una majoria absoluta que ja voldrien Rajoy o Sánchez. Hi ha consens que això no xuta de cap manera. Per què? Els ciutadans diuen que per la pressió dels governs o polítics, les interferències econòmiques i l’estatus del jutge. Un trident de causes que produeixen el pitjor efecte.

Això pel que fa als ciutadans. Si preguntes a empreses, són encara més, el 64%, els que creuen que la justícia no s’aguanta per enlloc. Per rematar-ho, l’informe diu que els jutjats espanyols també han de millorar en eficiència i agilitat. En resum, que la meitat de cops la justícia no funciona perquè no és independent, i quan ho és no funciona per manca de mitjans o de bona gestió.

El drama d’aquesta realitat és que un estat on la gent no creu en la justícia és un estat format per persones que desconfien del sistema, no s’hi senten implicats. Als països nòrdics els que pensen que la justícia no és independent oscil·len al voltant del 10%. Les conseqüències de no creure en l’element central d’un estat són terribles. Tens ciutadans descreguts que o bé es deprimeixen per la situació, o bé s’hi resignen o bé intenten aprofitar-se’n per al seu bé. Cap de les situacions genera cohesió i confiança per tirar endavant.

És un drama sortir malament en qualsevol rànquing, de qualsevol servei. Però una tan mala nota en l’eix central ajuda a entendre moltes coses. I no crec que l’actualitat diària contribueixi a canviar la tendència, sinó a empitjorar-la.

stats