28/11/2011

Una ocasió per aturar el canvi climàtic que no es pot deixar passar

2 min

En els últims vint anys, la temperatura global de la Terra ha pujat un grau. I ja anem cap al segon. És un fet gravíssim que, segons els estudis científics més recents, es pot atribuir directament a l'acció de l'home per l'emissió a l'atmosfera de gasos contaminants. El Protocol de Kyoto acaba el 2012 sense haver aconseguit les reduccions que s'esperaven. És més, han augmentat un 40%, ja que han sigut anys de gran desenvolupament dels països emergents, que ara ja són responsables del 22% de les emissions anuals.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La cimera que avui comença a la ciutat sud-africana de Durban té l'objectiu d'aconseguir un acord global que substitueixi el compromís de Kyoto, però les expectatives no són bones. Els Estats Units, que no van firmar el Protocol de Kyoto, i la Xina, que llavors es considerava país pobre i no hi estava obligada, són ara els dos principals emissors i ni un ni l'altre es volen comprometre. Si ells no firmen, els altres tampoc no ho volen fer. El Canadà, Rússia i el Japó ja han anunciat que no ho faran si els dos grans no firmen acords vinculants, i la Unió Europea amenaça de fer el mateix. El perill que aquestes dues setmanes de debat a Durban no serveixin de res és real. Però el món no es pot permetre un altre retard.

Mentre que cada cop hi ha més consciència ecològica entre els ciutadans i es fan evidents, amb un augment de les inundacions i sequeres, els efectes devastadors d'aquest canvi climàtic, els líders mundials estan preocupats només pel curt termini. Els països desenvolupats posen l'excusa de la crisi i els emergents no volen, amb part de raó, que es limiti el seu creixement. Mentrestant, però, els pobres són els que més en pateixen les conseqüències i necessiten ajuda per combatre'n els efectes. Com va dir ahir Desmond Tutu, cal "justícia climàtica". Caldrà veure si la mobilització ciutadana i de les organitzacions ecologistes que sens dubte hi haurà aquests dies a Durban sotraguejarà prou la consciència de les grans potències perquè surtin del seu immobilisme.

stats