20/04/2012

El doble pagament sanitari català crea greuges comparatius

2 min

Els catalans seran els que més pagaran per la sanitat. El Govern ha confirmat que les mesures de copagament per renda que avui aprova el consell de ministres no desactiven el tiquet moderador -l'euro per recepta- que es va anunciar a Catalunya per a partir de l'estiu. És a dir, els jubilats catalans que no estiguin exempts passaran a pagar entre 157 i 277 euros de màxim a l'any en funció de si la seva renda és inferior o superior als 22.000 euros. Per als jubilats espanyols la quantitat és menor, entre 96 i 216 euros a l'any.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Això no vol dir que tots els jubilats facin aquesta despesa. Segons la ministra de Sanitat, la mitjana de despesa farmacèutica dels jubilats és d'uns 2 o 3 euros al mes, però per alguns, els més malalts, és considerablement més. El PP, que critica a Catalunya el que després aplica a Madrid, va prometre que no abaixaria les pensions, però amb mesures com aquestes fa perdre poder adquisitiu als jubilats. I als catalans encara més, cosa que suposa un greuge comparatiu.

El Govern, malgrat el clam del sector sanitari i de l'oposició, ha decidit mantenir el tiquet moderador perquè, diu, el seu objectiu no és recaptar sinó dissuadir de fer un excessiu consum de fàrmacs. El greuge és real, però també és evident que aquests ingressos (100 milions anuals) li aniran bé al sistema sanitari català, que va acabar l'any al caire del col·lapse.

I és que amb les actuals exigències d'austeritat, mesures com el copagament farmacèutic per renda semblen l'única sortida per mantenir una sanitat pública de qualitat. Però no oblidem que aquest és l'objectiu de les mesures: mantenir la universalitat i la qualitat del sistema i evitar que es creï una sanitat de primera i una de segona. Si aquest objectiu es preserva, el ciutadà pot entendre el sacrifici. Si no, ho viurà com un càstig innecessari i injust. Però el que és difícil d'explicar-li i de fer-li entendre al ciutadà és el greuge comparatiu respecte a la resta d'Espanya; i encara més després de la no retallada de sous dels funcionaris.

stats