08/09/2011

"De més escoltat només n'hi ha un"

2 min
Del risc del directe de la ràdio al risc de parlar a les vies del Trambaix.

El Manel arriba tard, però tampoc gaire. Està relaxat, però no abaixa la guàrdia. Comença proper, però s'allunya a moments. Té un discurs apassionat però és sec quan alguna cosa no li agrada. I llavors, marca distància. Mengem mozzarella i mortadel·la i parlem de vins i vacances. Dues hores de conversa intensa amb dos únics mitjos silencis: en parlar de calés i sexe. Però abans: Manel, tu què ets, de parlar o d'escoltar més? Jo parlo molt de 6 a 12. Després, callo.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Calma i errors. Seu sense americana, parla segur i gesticula fort. Aquest home sap on va. Què t'agradaria desaprendre? Moltes coses: intento desaprendre cada dia. Això et fa imprevisible? No. No faig mai les coses de la mateixa manera, però sempre segueixo el mateix criteri. Amb què ets millor? He après a prendre'm les coses amb més calma. T'emprenyes quan no surten bé? Sí. Però he entès que l'error humanitza. Perfeccionista? Sí: sóc el crític més dur. I com a cap, com ets? Sóc un paio estricte. Exigent: amb mi, i segurament amb els altres. Quan t'enfades, crides? Potser sí. Però quan m'enfado molt, llavors callo. Silenci, i una pregunta en veu baixa: M'han dit que cobres molta pasta? Sigui el que sigui el que t'ha arribat, no és veritat; i d'aquest tema no en parlarem.

Veritats i problemes. D'acord, doncs, amb què et quedes: ser periodista o estrella de rock? Estrella de rock! No hi ha discussió. Què té l'escenari que no té la ràdio? La veritat immediata. Ets un paio honest? Massa. I dir la veritat sense embuts m'ha portat problemes. Mira el plat i em retorna la mirada: ¿Es lliga més damunt de l'escenari o a la ràdio? Riu i s'escapa per la tangent amb enginy: Jo ja vinc lligat de casa. Un comunicador ha de ser un seductor? Sí. La seducció és captar l'interès; per tant, un bon comunicador ha de pretendre seduir. Què t'és més fàcil, estimar o treballar? Estimar. A quanta gent diries que estimes? Sense comptar i a l'instant, diu: Si ajuntes aquesta pregunta amb la de la seducció, enfonses el meu matrimoni.

EGM i maratons. Quan el Manel parla, clava la mirada. I quan em vacil·la, em tracta de vostè. Jo mantinc el tu: Ets competitiu? Sí. Molt i en positiu. Teniu bon rotllo amb el Basté? Sí. No pot ser d'una altra manera: ningú pot entendre millor el corredor de marató que un altre corredor de marató. Doncs llavors no entenc que quan surten les audiències tots sigueu líders, què passa? Les xifres no s'entenen, es comproven. De programa més escoltat només n'hi pot haver un. I si ho busques, veuràs que des de fa dos anys El matí de Catalunya Ràdio és líder en totes les edicions de l'EGM.

Instint animal. Ens saltem les postres i ens plantem als cafès i a les últimes preguntes: Aquest any tornes a la tele, no en tens mai prou? Sé no fer res, quan toca no fer res. M'agrada treballar i vaguejar molt. Lliçó encaixada. I per acabar, m'expliques què és el carisma? Si ho pots explicar, és que no és carisma. És una cosa molt instintiva i animal. Tu què ets més? Tinc les dues parts. I sexual, ho ets gaire? Mig gira la vista, somriu i diu: Què, has esperat a la copa per fer-me la pregunta, no?

stats