18/03/2012

Un país amb dèficit sobre dèficit

2 min

L'informe que avui oferim sobre la situació de la inversió pública estatal en infraestructures bàsiques per a l'activació econòmica, la majoria al voltant del corredor mediterrani, dibuixa un panorama d'incertesa. La radiografia dóna com a resultat una delicada conjuntura de dèficit sobre dèficit: a l'endèmic drenatge fiscal que pateix Catalunya -i que en bona part és el culpable d'un dèficit públic que no para de créixer- s'hi afegeix que l'Estat no aposti per crear-hi infraestructures.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La reclamació conjunta dels governs de les dues Generalitats i del món empresarial de Barcelona i València perquè Espanya doni d'una vegada prioritat al corredor mediterrani no té gaires garanties d'èxit. Ni el context de retallades de despesa no permet fer-se il·lusions ni el govern de Rajoy sembla disposat a trencar la seva ambigüitat, cosa que el podria enemistar amb alguns dels seus barons territorials. Com que a curt termini no hi haurà diners per a res, de moment, en el més pur estil gallec, el millor és nedar i guardar la roba. En tot cas, l'aposta veritable la sabrem ben aviat, quan l'executiu popular faci públics els pressupostos d'aquest any.

Si es compleixen els pitjors pronòstics, l'economia catalana rebrà un nou cop, que en plena crisi serà letal. En economia, de vegades és pitjor tallar expectatives que la realitat mateixa, per molt dura que sigui. I no serà només un cop en termes econòmics, sinó també en el terreny polític. El tripartit, tot i que al govern d'Espanya hi manava l'esquerra socialista, no va aconseguir avançar en infraestructures en general ni en el corredor mediterrani en particular. Hi va haver traspassos a mitges, com el de Rodalies, però les inversions incomplertes fan esgarrifar. Si ara, tot i la sintonia econòmica entre CiU i PP -pressupostos, reforma laboral...-, es repeteix el mateix escenari de bloqueig, el cul-de-sac serà preocupant. Catalunya no pot seguir acumulant dèficits estructurals. Senzillament, no pot.

stats