05/05/2012

Un pla B que necessitarà una mobilització total

2 min

Si en temps de bonança el dèficit fiscal resultava un llast per a Catalunya, en temps de crisi s'ha convertit en una sagnia insuportable. El govern d'Artur Mas n'ha pres consciència i ha arribat a la conclusió que recaptar tots els impostos ja no és tan sols una reivindicació justa sinó una necessitat vital, de pura supervivència com a país.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

És per això que CiU i el mateix Mas han trepitjat l'accelerador i han decidit que, si no hi ha una resposta positiva de Madrid, caldrà tirar pel dret i muntar una hisenda pròpia, desbordant d'aquest manera la legalitat espanyola. És una aposta no exempta de riscos (tal com Madrid s'encarregarà de recordar-nos), però entre el país i la legalitat vigent, el govern català no pot tenir dubtes.

Si res no canvia (i no hi ha cap indici que indiqui que hagi de ser així), el 2013 serà l'any del xoc. I per tant és urgent començar a preparar el terreny, tant des del punt de vista més operatiu, i això és cosa del Govern, com en l'àmbit de la comunicació, que serà segurament la que acabarà decantant la balança. Aquesta batalla reclama una mobilització de tots els agents socials i econòmics -entitats i teixit associatiu, partits i institucions-, ja que qualsevol escletxa serà interpretada com un signe de debilitat.

En aquest punt resultarà cabdal el paper de l'empresariat, que tradicionalment ha tingut un posicionament tebi en aquestes qüestions, però que en els últims anys ha fet un pas endavant implicant-s'hi força més.

Quan arribi el moment, el president Mas haurà de saber amb quines forces compta per resistir la previsible ofensiva del govern espanyol, que voldrà impedir que Catalunya pugui gestionar els seus diners. Els temps que vénen no seran fàcils i no permetran les mitges tintes, però l'immobilisme, o la insistència en camins que ja s'han demostrat fracassats, tampoc són una opció. Està en joc el futur del país, el de les pròximes generacions. I això és l'únic que ens hauria de preocupar.

stats